Tidigare under året avslöjade Samsung att bolaget arbetar på teknik som gör det möjligt att gömma frontkameran under skärmen. I takt med att skärmen upptar en allt större del av framsidan får tillverkare återigen bli kreativa med placeringen av kameran, där skärmhål, flärpar eller utfällbara kameror är några varianter.

Samsung är inte ensamma i jakten på att slimma telefonernas främre delar, utan kinesiska Oppo är också med i leken. Bolaget har dessutom antytt att en konsumentprodukt med lösningen inte är långt bort. Nu visar företaget upp en prototyp, där kameran huserar tryggt bakom en fyrkant i skärmens övre del.

Oppo-Inno-Day-2019-11-1-scaled.jpg
Oppo-Inno-Day-2019-14-1-scaled.jpg
Oppo-Inno-Day-2019-3-1-scaled.jpg

Vid en första anblick kan fyrkanten vara svår att urskilja, särskilt med mörkare bakgrunder. Höjs ljusstyrkan samtidigt som bakgrunden byts mot en ljusare variant syns dock vad som kan liknas vid en lätt grönaktig ton i fyrkanten. Framtida iterationer uppges dock göra den dolda kameraytan svårare att se.

Androidpolice förhandstest av kameran landar i fullt godkända resultat, utan allvarliga brister i skärpa eller knepiga färger. Prototyptelefonen har utöver den dolda kameran även fler egenheter, såsom avsaknaden av ingång för trådbunden laddning. Prototypen laddas istället trådlöst och de enda öppningarna i konstruktionen är mikrofonerna.

Exakt när Oppo lanserar en telefon med en dold kamera avslöjas inte, men enligt Androidpolice är år 2020 sannolikt för optimistiskt.

Läs mer om smarta telefoner: