Kraftfull och strömtörstig hårdvara kräver rejäl kylning. På grafikkortsfronten är denna utveckling tydlig och i toppsegmentet är det inte ovanligt med långa modeller med kylarlösning som ockuperar tre expansionsplatser, men detta innebär även högre vikt. Tunga kort kan exempelvis resultera i att PCI Express-platsen tar stryk vid datorflytt, eller att kretskorten böjs över tid.

Ur en mer estetisk synvinkel kan ett tungt grafikkort också svida i ögonen, genom att komponentens fästpunkter inte möjliggör en helt vågrät montering. För att råda bot på problemen har några grafikkortshållare letat sig ut på marknaden på senare tid. Nu ger sig även fläkt- och chassimakaren Bitfenix in på området, med den RGB-glänsande hållaren Alchemy 3.0 GPU Bracket.

I november släppte Deepcool grafikkortshållaren GH-01, vilken är ett höj- och sänkbart torn som placeras på chassits botten. Bitfenix tappning har en annan utformning och består istället av flera delar, där ryggraden utgörs av en lång och transparent akrylbit som skruvas fast i expansionsplatserna under grafikkortet.

BItfenix hållare 1.JPG
BItfenix hållare.JPG
BItfenix hållare 2.JPG

Akrylbiten har ett flertal utskurna hål på olika höjd och djup, för att de medföljande stagen ska kunna monteras på positioner som matchar grafikkortet. I paketet medföljer tre stag i olika längder, som även de är av akryl. Dessa monteras sedan i den horisontella och längre biten och har kontakt med både grafikkort och chassi.

BItfenix hållare 3.JPG

Anledningen till det transparenta materialvalet stavas RGB, och konkret gäller adresserbar belysning kompatibel med RGB-systemen från Asus, Asrock, Gigabyte och MSI. Bitfenix lovar att hållaren står pall för belastning på upp till 7,5 kilogram men understryker att produkten kräver tre lediga expansionsplatser. I skrivande stund är det okänt när produkten blir tillgängligt och till vilket pris.

Har du problem med hängande grafikkort, eller har du kanske löst detta? Dela med dig om dina upplevelser kring hemmabyggda eller köpta grafikkortshållare!