Under 2019 gjorde AMD homerun med arkitekturen Zen 2. För första gången på över ett decennium kan bolaget på allvar konkurrera mot Intel, men det gäller främst i de yppersta prestandaskikten. I lägre prisklasser används fortfarande arkitekturen Zen+ med Ryzen 5 3400G, 3 3200G och Athlon-modellerna.

Det här blir det ändring på nästa år då bolaget lanserar kodnamn "Renoir", som tar Zen 2 och TSMC:s 7-nanometersteknik till såväl lägre prisklasser som bärbara datorer. Utöver Zen 2 ska Renoir bestyckas med grafikarkitekturen Vega, men hur bred designen blir har hitintills varit höljt i dunkel.

Användaren _rogame på Reddit har grävt i AMD:s Boot Camp-drivrutiner för Apple-datorer och hittat information om vad som ser ut att vara hela AMD:s arsenal av Renoir-baserade processorer. Det handlar om totalt 14 varianter som förekommer i dubbel upplaga – en uppsättning för konsumenter och en för företag (Pro).

Renoir-3.JPG
Renoir-4.JPG

På stationära sidan handlar det om sju modeller varav tre har TDP-värden på 65 W. Toppmodellen "Ryzen 7" ska utrustas med 10 eller 11 beräkningsenheter av arkitekturen Vega, vilket motsvarar 512 respektive 576 streamprocessorer. Näst på tur är "Ryzen 5" med 8 eller 9 beräkningsenheter, medan Ryzen 3 kliver ned till 6.

Antalet processorkärnor framgår inte i drivrutinerna, men förutsatt att AMD är konsekvent i sin namngivning skvallrar suffixen även om detta. I Ryzen 3000-serien med arkitekturen Zen 2 innebär Ryzen 7 att en processor har 8 kärnor och 16 trådar vid Simultaneous Multithreading (SMT), medan Ryzen 5 ger 6 kärnor med 6 eller 12 trådar beroende på om SMT är aktiverat.

Var Ryzen 3 platsar in i detta återstår att se. Mest troligt är att dessa processorer utrustas med 4 kärnor och upp till 8 trådar. Detta skulle bli ett påtagligt kliv upp från idag, där exempelvis Ryzen 3 3200G stannar vid 4 kärnor och 4 trådar. Värt att nämna är dock att Renoir sannolikt blir först med att ingå i Ryzen 4000-serien, med vilken det är möjligt att AMD stuvar om i logiken bakom namnen.

Renoir-1.JPG
Renoir-2.JPG

På den bärbara sidan återfinns också sju modeller för konsumenter. Av dessa ligger fyra på 15 W TDP, medan tre prestandaorienterade modeller kliver upp till 45 W. Toppmodellen Ryzen 9 får antingen 12 eller 13 beräkningsenheter, vilket motsvarar 768 respektive 832 streamprocessorer. Under Ryzen 9 återfinns Ryzen 7, Ryzen 5 och Ryzen 3 med grafikkonfigurationer som är identiska med den stationära sidan.

Gällande antalet processorkärnor på den bärbara sidan handlar det sannolikt om samma som för stationära datorer, men att namnen flyttar upp ett steg. Ryzen 9 för bärbart bör således motsvara Ryzen 7 för stationärt, medan Ryzen 7 för bärbart motsvarar stationära Ryzen 5, och så vidare.

Kodnamn

CPU-arkitektur

GPU-arkitektur

Tillverkningsteknik

Lansering

Renoir

Zen 2

Vega

TSMC 7nm

2020

Picasso

Zen+

Vega

Globalfoundries 12nm

2019

Raven Ridge

Zen

Vega

Globalfoundries 14nm

2017

Dagens AMD-processorer med integrerade grafikdelar heter "Picasso" och även dessa använder grafikarkitekturen Vega. Att Renoir av allt att döma skruvar upp antalet beräkningsenheter en aning, tillverkas på TSMC:s 7-nanometersteknik som klarar högre klockfrekvenser och får stöd för LPDDR4X talar ändå för att det blir en påtaglig prestandahöjning – samma arkitektur till trots.

Lanseringen av AMD "Renoir" väntas äga rum under CES 2020, som går av stapeln den 7 januari i Las Vegas. Processorerna väntas först lanseras för bärbara datorer, för att släppas för stationära senare under våren 2020.

Mer läsning om AMD "Renoir" i Ryzen 4000-serien: