Med 2011 års avtäckning av Ultrabook-konceptet visade Intel vad företaget ansåg vara nästa steg för utvecklingen av bärbara datorer. Med 2018 års introduktion av Project Athena var det dags igen, där lång batteritid och ständig anslutning med mobil uppkoppling och Wifi 6 står i fokus. Under CES 2020 är det dags igen med förslag om nästa steg för kylningen i bärbara datorer.

Uppgifterna avslöjas av branschtidningen Digitimes som anger att Intels nya initiativ ger bärbara datorer 25–30 procent förbättrad kylningsförmåga ställt mot traditionella varianter. Framsteget kommer från kombinationen av ångkammare som leder varmluft till stora ark av materialet grafen.

Traditionellt sett bygger kyllösningar i bärbara datorer på ett upplägg där fläktar och metallblock placeras mellan tangentbordet och chassits undersida. I ultratunna designer får dessa lösningar begränsat utrymme vilket hämmar kylkapaciteten. Med det Intel nu föreslår ersätter ångkammaren vad som tidigare var fläktar och metallkomponenter.

Ångkammaren ansluts sedan till stora ark av grafen som placeras under skärmpanelen. Anslutningen mellan ångkammaren i datorns nedre del och arken av grafen under skärmpanelen ställer nya krav på gångjärnsmekanismen, vilket sannolikt innebär att de bärbara datorer som följer Intels initiativ bestyckas med helt nya lösningar för gångjärn.

Huawei-grafen.jpg

Grafen har använts för att leda bort värme i bland annat telefoner, där det använts i bland annat kylarlösningar och telefonskal.

Grafen är ett kolbaserat material med extremt goda ledande egenskaper. Dessa egenskaper gör grafen till en populär kandidat i allt från kylning till processorkretsar, men komplicerad tillverking har lett till begränsad användning. Intels planer antyder att framstegen inom tillverkning nått en tillräcklig nivå för att initiativet ska kunna sjösättas nästa år.

Att kombinationen av ångkammare och lager av grafen inte kräver fläktar antyder också om att fler passivt kylda datorer blir möjliga. Enligt uppgifterna avtäcker Intel satsningen tillsammans med partnertillverkare under CES 2020, som pågår mellan 7–10 januari 2020.

Läs mer om Intels Project Athena: