Vanan trogen rivstartar det nya året med Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, där några av de stora trenderna för 2020 är att vänta. På plats är de stora teknikjättarna med alltifrån nya produkter med tillkännagivanden om vad som komma skall i släptåg.

Under fjolårets upplaga passade AMD på att presentera arkitekturen Zen 2, som i somras lanserades för stationära datorer och servrar för att under hösten följas upp av HEDT-processorerna Ryzen Threadripper. Nu rapporterar en taiwanesisk tidning att VD Lisa Su tar ton och på plats officiellt presenterar arkitekturen Zen 3 och Ryzen 4000-serien.

På plats ska AMD avslöja de första detaljerna om Ryzen 4000 med kodnamn "Vermeer" för stationära datorer, serverfamiljen "Milan" i Epyc-serien och nästa generations Ryzen Threadripper 4000 som går under kodnamn "Genesis Peak". Gemensamt nämnare för trion är den nya arkitekturen Zen 3 och tillverkning på TSMC:s förbättrade 7-nanometersteknik med EUV-litografi kallad 7nm+.

Till skillnad från tidigare spekulationer antyder AMD alltmer om att Zen 3 inte blir en smärre finslipning av Zen 2, utan att arkitekturen kommer med så pass stora förbättringar att de kallar det en ny arkitektur. På ryktesväg talas det om en bra bit över 10 procent högre prestanda vid en given klockfrekvens, instruktioner per klockcykel (IPC), ställt mot Zen 2.

Utöver arkitektoniska förbättringar får AMD draghjälp av TSMC:s 7nm+, som ska ge 17 procent högre transistortäthet och 10 procent bättre energieffektivitet. Sett till klockfrekvenser talas det om endast smärre förbättringar från dagens maximala 4,7 GHz med den 16-kärniga modellen Ryzen 9 3950X.

Gemensamt för Vermeer, Milan och Genesis Peak är att alla är att vänta till senare under året, där en lansering som tidigast under sommaren är att vänta.

AMD tar åtta kärnor och Zen 2 till bärbart

Vid sidan om tillkännagivanden om framtida produkter blir CES 2020 tillfället då AMD lanserar, som tar arkitekturen Zen 2 med integrerad Vega-grafik till bärbara datorer och på sikt även stationära. Kodnamnet är "Renoir" och denna ska också ingå i Ryzen 4000-serien, den äldre arkitekturen till trots.

AMD "Renoir" får integrerad Vega-grafik med upp till 832 streamprocessorer

Dagens processorfamilj för bärbara datorer heter "Picasso" och levererar upp till 4 kärnor Zen+ med 8 trådar via flertrådstekniken Simultaneous Multithreading (SMT). Med Renoir dubbleras detta till 8 respektive 16 stycken, en dubblering som alltså kommer parallellt med förbättringar i Zen 2.

Utöver modeller på 15 W för ultratunna bärbara datorer ska AMD ta sikte på den bärbara prestandamarknaden, som idag domineras av Intel. Det handlar om modeller med upp till 8 kärnor och 16 trådar med TDP-värden på 45 W, vilka väntas ta plats i en lång rad speldatorer under CES 2020.

Mer om arkitekturen Zen 3: