Inom den nobla konsten att bygga datorer har trenderna kommit och gått genom åren. Från dåtidens tornchassin till mer kompakta historier och på senare år har även RGB-belysning seglat upp. En trend är dock konsekvent – datorn ska låta så lite som möjligt, gärna inte alls.

Turemetal-7.jpeg

Ett sett att uppnå detta är att helt skippa fläktarna och kyla datorn helt passivt, något som dock sätter käppar i hjulen för den som vill använda högre presterande och mer strömtörstiga doningar. Den här sanningen slår chassitillverkaren Turemetal nu hål på.

Turemetal, som specialiserar sig på passivt kylda chassin, publicerar bilder på ett chassi innehållande AMD:s serverprocessor Epyc 7551 med 32 kärnor och 64 trådar med ett TDP-värde på 180 W. Som om inte det vore nog huseras även ett Nvidia Geforce RTX 2070 vars strömförbrukning är specificerad till 175 W. Sammantaget handlar det således om hela 355 W värme som avleds passivt.

Turemetal-1.jpeg
Turemetal-2.jpeg
Turemetal-3.jpeg
Turemetal-4.jpeg
Turemetal-5.jpeg
Turemetal-6.jpeg

Chassit av Turemetal har officiellt stöd för "endast" 300 W, något som skaparen bakom lyckats skruva upp genom att ta fram en skräddarsydd och 2,5 kilogram tung kylfläns i koppar för processorn. För grafikkortet handlar det om ett egenutvecklat "vattenblock". Båda har värmeledningsrör anslutna mot chassits sidor, som agerar stora kylflänsar.

För att sätta datorn på prov har Turemetal kört chassit i Furmark under 22 timmar utan vare sig krascher eller throttling av processor och grafikkort. Temperaturerna efter tortyrtestet landade på respektabla 88 grader för grafikkretsen och 76 grader för processorn, detta i ett rum på 14 grader.

Turemetal har tidigare fått stor uppmärksamhet för sina passivt kylda chassin, men tillgången har än så länge varit skral utanför Kina. Fanless Tech rapporterar dock om att Turemetal är på väg till Europa. Däremot återstår det att se om chassina letar sig in hos svenska återförsäljare.

Källa: Fanless Tech