Under 2018 lanserades en ny generations flaggskeppsskärmar, vilka erbjöd bland annat 4K UHD-upplösning och en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Till följd av bandbreddsbegränsningar i Displayport-standarden drogs dock dessa med kompromisser, däribland faktumet att de behövde reducera sin färgupplösning för att kunna leverera den höga upplösningen vid 144 Hz bilduppdatering.

Ett sätt att komma runt detta är att använda tekniken DSC, vilket Asus implementerar på sin senaste spelskärm ROG Swift PG43UQ. DSC är i praktiken en destruktiv komprimering av videosignalen som skickas från grafikkortet, men enligt företaget ska bildförsämringen vara svår att se samtidigt som fördelen med full färgupplösning väger över nackdelarna.

ASUS-ROG-Swift-PG43UQ-2.jpg
ASUS-ROG-Swift-PG43UQ-3.jpg
ASUS-ROG-Swift-PG43UQ-4.jpg
ASUS-ROG-Swift-PG43UQ-5.jpg

ROG Swift PG43UQ baseras kring en VA-panel på 43 tum med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar och en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Därtill är skärmen certifierad enligt HDR-standarden DisplayHDR 1000 samtidigt som adaptiv synkronisering finns att tillgå via VESA Adaptive Sync. Den sistnämnda funktionen är certifierad enligt Nvidias G-Sync Compatible.

Förutom en Displayport 1.4 är modellen bestyckad med dubbla HDMI 2.0-portar för att koppla in bland annat spelkonsoler. Även dessa har stöd för variabel bilduppdatering, fast denna gång istället via HDMI-standardens VRR. För att göra det enklare för användaren att byta ingångar samt inställningar på avstånd skickar Asus med en fjärrkontroll med skärmen.

► Läs alla artiklar från #CES-2020

Asus ROG Swift PG43UQ lanseras under årets första hälft. Prislappen är i skrivande stund inte känd.