Under 2018 och början av 2019 florerade rykten om att Nintendo planerade att lansera uppgraderade modeller av den ursprungliga Switch-konsolen. Två av de tre rapporterade modellerna visade sig stämma då Nintendo lanserade Switch Lite i september 2019, i sällskap av en mer energieffektiv ersättare till originalet.

Modell nummer tre påstods vara en prestandamässigt uppgraderad variant av standardmodellen. Konsolen som fick smeknamnet Switch Pro, påstods vara på Nintendos ritbord under 2019. Bland annat rapporterade japanska speljournalisten Takashi Mochizuki att en Pro-modell är Nintendos strategi för att förlänga Switch-familjens livslängd.

Detta stärks nu av branchtidningen Digitimes (betalvägg) som fått nya uppgifter från källor i tillverkningsleden. Enligt dessa källor inleder Nintendo produktionen av den nya modellen i slutet av första kvartalet år 2020, och att en lansering sker till sommaren. Uppgifterna nämner dock inget om huruvida det handlar om en Pro-modell, eller revisioner av befintliga modeller.

Den nuvarande Switch-modellen och dess Lite-syskon drivs båda av systemkretsen Nvidia Tegra X1+, en förbättrad version av Tegra X1 som användes i originalmodellen. Den nya kretsen tillverkas med TSMC:s 16- eller 12-nanometersteknik, vilket ger bättre energieffektivitet och batteritid ställt mot den ursprungliga kretsens 20-nanometersteknik.

Ända sedan rykten om en Switch Pro började florera har det spekulerats i att den introducerar Tegra X2-kretsen för mobila enheter. Tegra X2 innehåller Nvidias egna ARMv8-baserade processorkärnor "Denver" samt Pascal-baserad grafik, att jämföra med ARM Cortex-kärnor och Maxwell-grafik i Tegra X1. Tegra X2 är dock utformad för att användas i bilsystem som Tegra Xavier, med betydligt högre TDP-värden än en bärbar spelkonsol tillåter.

En ny modell av Nintendo Switch kan avtäckas under spelmässan E3 som pågår mellan 9 och 11 juni, eller under ett Nintendo Direct-avsnitt helt tillägnat den nya modellen.

Läs mer om Nvidia Tegra-familjen: