Under årets CES-mässa passar kinesiska Oneplus på att demonstrera ett koncept för en telefon med kommande tekniska lösningar företaget jobbar på. Namnet på koncepttelefonen är Concept One och den stora nymodigheten handlar om kameramoduler som döljs bakom färgskiftande glas när de inte används.

Oneplus_Concept2.jpg

Sett till designen är Concept One stöpt i en kombination av svart och orange, ett färgschema som kommer från Oneplus samarbete med brittiska biltillverkaren Mclaren. Telefonens bakre kamera huserar i vanlig ordning på telefonens övre mittendel, men till skillnad från traditionellt monterade moduler huseras den bakom en tunn skiva glas.

Glaset i fråga kallas elektromonokromt glas vilket innehåller organiska partiklar som kan skifta glasets transparens när elektrisk laddning tillförs. Detta används för att tona glaset mörkt när kameran inte används, vilket håller kameran dold till dess att kameramjukvaran ändrar glasets transparens igen.

Elektromonokromt glas har tidigare använts i bland annat bilar och flygplan, men med befintliga lösningar har glaset varit för tjockt för att kunna användas i telefoner. Med Concept One har Oneplus ingenjörer minskat tjockleken till 0,1 millimeter. En annan utmaning har enligt företaget varit att få kameramjukvaran snabb nog för att hänga med glasets färgskiftning, vilket sker på 0,7 sekunder.

► Läs alla artiklar från #CES-2020

Oneplus meddelar inte när tekniken som demonstreras i Concept One kan implementeras i företagets produktutbud. Oneplus lanseringsschema bygger på en ny generation telefoner på våren, följt av en uppgraderad modell till hösten. Produktfamiljens senaste tillskott är fjolårets Oneplus 7T-serie.