I början av CES-veckan avtäckte Lenovo en iögonfallande bärbar hybriddator i form av Thinkpad X1 Fold som baserades kring en vikbar OLED-skärm på 13,3 tum ihop med en processor ur Intels Ice Lake-familj. Under dagen fick SweClockers redaktion chansen att klämma och känna på enheten i Lenovos bås på The Venetian i Las Vegas.

Lenovo-X1-Fold-2.jpg

Det stod snabbt klart att företaget inte behövde plocka fram silkeshandskarna för hantering av Thinkpad X1 Fold. Båset fullkomligt kryllade av enheter som besökarna fritt fick leka med utan övervakning. Lenovos representant berättade att mycket jobb lagts på att se till att modellen håller samma standard som övriga Thinkpad-serien, med ett bygge som ska stå pall för 3 till 4 års dagligt arbete.

Lenovo-X1-Fold-5.jpg

Som väntat med en böjbar OLED-panel finns det antydan till ett veck över skärmen när datorn är i utfällt läge. Detta veck är dock betydligt mer subtilt än väntat, och syns främst i vissa vinklar och ljusförhållanden samtidigt som fingrarna kan skönja detta när man drar dem tvärsöver skärmen. Nämnvärt är att gångjärnet som viker ihop skärmen känns väldigt stabilt utan antydan till bräcklighet.

Lenovo-X1-Fold-4.jpg
Lenovo-X1-Fold-3.jpg

Ihopvikt påminner Thinkpad X1 Fold storleksmässigt om en anteckningsbok, med en påkostad finish tack vare ett skal av läder. Det ska dock nämnas att enheten är en förhållandevis tjock historia – något som blir särskilt uppenbart för de som är vana vid senaste snittets ultraportabla bärbara datorer.

Lenovo-X1-Fold-6.jpg
Lenovo-X1-Fold-7.jpg

Något redaktionen inte kan uttala sig om är datorns medföljande tangentbord, då detta i dagsläget är en mockup utan fungerande tangenter. Konceptet är dock intressant med magneter som håller dessa på plats samtidigt som det kommunicerar över Bluetooth. Det återstår dock att se om känslan i tangenterna sitter där den ska samt huruvida den krympta storleken är ett hinder.

► Läs allt från #CES-2020

Sammantaget är Lenovo Thinkpad X1 Fold ett nyskapande, om än väldigt nischat, bidrag till den bärbara marknaden. Med en prislapp på förhållandevis saftiga 2 499 USD för instegsmodellen lär det knappast bli någon volymprodukt, men det ska dock bli intressant hur den mottas när datorn lanseras under sommaren.