Google har i flera vändor utdelats stora böter av EU för olika brott, där den gemensamma nämnaren är konkurrenshämmande verksamhet. Flertalet gånger har Google utnyttjat sin sökmotors och operativsystemet Androids dominanta ställning för att främja sina egna produkter och tjänster.

En av turerna handlade om att bolaget knyter Android-telefoner till sin egen sökmotor Google, något EU delade ut omkring 44 miljarder kronor i böter för. Google menade att bolaget hade för avsikt att följa EU:s direktiv, och har därefter påbörjat arbetet med att låta användare välja bland fler sökmotorer.

Urvalet baseras dock på en auktion, där företag per land får betala Google för att bli ett alternativ i listan. Varje gång en kund väljer en sökmotor som inte är Google kommer då bolaget bakom sökmotorn betala en avgift till Google. Nämnvärt är att enbart de tre företag som betalar mest per användare får vara med.

Vi tror fortfarande att en pay-to-play-auktion med endast fyra platser inte är rätt eftersom det innebär att konsumenterna inte kommer att få alla de val de förtjänar och Google tjänar pengar på bekostnad av konkurrensen. – Duckduckgo

Samtidigt kommer listan göras om en gång per kvartal, vilket innebär att Google kan byta ut sökmotorerna mot bättre betalande fyra gånger per år. Flera aktörer är mycket kritiska till Googles begränsningar och avgifter, däribland Ecosia som bojkottar auktionen samt Duckduckgo som är del av den inledande trion.

Källa: BBC News via Computersweden

Läs mer om EU:s reglering av techjättarna: