Mekaniska tangentbord har på senare år fått en renässans och är numera en klar favorit i entusiastkretsar. Tangentbord med mekaniska brytare säljs ofta till relativt höga priser, i synnerhet om brytarna ska komma från en välrenommerad och känd tillverkare. Det här vill Cherry ändra på med helt nya brytaren Viola.

Cherry-Viola.PNG
Cherry-Viola3.png
Cherry-Viola4.png
Cherry-Viola5.png

Cherry Viola är en helt ny brytare som inte ingår i Cherry MX-serien, som finns i flera olika alternativ som Red, Blue, Brown och Speed Silver. Syftet med Viola är att pressa priserna och en tydlig skillnad är att varje brytare endast består av fyra delar, medan en MX-brytare kan bestå av så många som sju.

Förutom att vara billigare att tillverka har Cherry även sett till att Viola ska vara billigare att implementera i faktiska produkter, något som i sin tur bidrar till ett lägre slutpris. En av anledningarna till detta är att brytarna tillverkas i ett plastpolymer och använder en POM-sockel, vilket gör att de kan tryckas fast i chassit istället för att lödas dit.

Brytarna i sig använder standardiserade cross-stem, vilket gör dem kompatibla med en myriad av redan existerande tangenter (eng. keycap). Enligt Cherry har tangenterna en tolerans på blott 0,01 millimeter i tillverkningen, något som ska göra att brytarna inte vinglar och sitter stabilt på själva tangentbordet.

Att mekaniska tangentbord har stöd för bakgrundsbelysning i olika färger och RGB i mer påkostade modeller är inte ovanligt. Det här är ingenting som finns inbyggt i Cherry Viola, men användningen av transparent plast och kompatibilitet med SMD LED-lampor gör att det ska vara enkelt för tillverkare att lägga till.

Specifikationsmässigt har Cherry Viola en slaglängd på 4 millimeter och ett tryck aktiveras vid 2 millimeter. För att komma till aktiveringspunkten krävs ett tryck med kraft motsvarande 45 gram. Cherry har ännu inte gått in på hur många miljoner nedslag livslängden för Viola ligger på.

Sett till känslan finns några sajter som hunnit testa på brytaren. Enligt Techcrunch ska Cherry Viola påminna om MX Brown i känslan, medan Tom's Hardware skriver att den upplevs mindre taktil och "klickig" än hos andra mekaniska tangentbord. Samtidigt noteras att den är tystare än andra mekaniska brytare och att den inte har den svampiga känslan som finns hos tangentbord med membranbrytare.

► Läs allt från #CES-2020

Cherry själva ser Viola som dödsstöten för membranbrytare och väntar sig priser i samma nivå som dessa tangentbord. De mest grundläggande tangentborden med Viola väntas kosta från 50 USD, motsvarande runt 600 kronor inklusive moms, och uppåt för mer funktionsrika modeller.