Under Intels CES-presentation var stöd för Thunderbolt 4 en av de stora nyheterna i den kommande processorgenerationen Tiger Lake. Intel avslöjade då inget ytterligare om den kommande standarden, men i en diskussion med tyska publikationen Heise Online avtäcker representanter för standardorganisationen USB-IF fler detaljer.

USB-IF bekräftar bland annat att Thunderbolt 4 är Intels namn på en komplett implementation av USB 4, och är därmed inget generationskliv över föregångaren Thunderbolt 3. Då USB 4 implementerar Thunderbolt 3-specifikationen innebär det att Thunderbolt 4 matchar den maximala bandbredden hos sin föregångare exakt.

I praktiken innebär det att USB 4 och Thunderbolt 4 båda erbjuder bandbredd om 40 Gbps, där USB 4 är den öppna standarden medan Thunderbolt 4 är Intels certifiering av produkter som implementerar den nya standarden. Det signifikanta med Thunderbolt 4 är att den implementerar samtliga funktioner och kapaciteter i USB 4.

USB 4 består av ett flertal valfria egenskaper, där företag kan välja att implementera kommunikationslänkar med halva kapaciteten (20 Gbps) och det är också valfritt att stöda funktioner som protokollväxling (eng. protocol tunnling) där flera olika protokoll kan kommunicera över samma anslutning.

Det innebär att Thunderbolt 4-utrustade enheter garanterat stöder samtliga funktioner i USB 4, något enheter utrustade med den sistnämnda standarden inte är garanterade.

USB 4 är bakåtkompatibel med tidigare generationer av standarden och använder likt Thunderbolt 3/4 gränssnittet USB Type-C för anslutning till externa enheter.

Läs mer om USB 4: