I juli 2009 lanserade Microsoft Windows 7, den efterlängtade ersättaren till den kritiserade föregångaren Windows Vista. Det nya systemet introducerade några nyheter sett till skrivbordsupplevelsen, där den största yttre förändringen kom i form av aktivitetsfältet där applikationer kunde fästas och den tillhörande ikonen bestyckades med kontextuella funktionsmenyer.

Windows-Vista.png

Windows Vista lanserades år 2006.

Windows-7.jpg

Windows 7 lanserades år 2009.

Windows-10.jpg

Windows 10 lanserades år 2015.

Förändringarna till trots var skrivbordsupplevelsen i Windows 7 fortfarande i grunden densamma som i tidigare utgåvor av systemet. Med efterföljaren Windows 8 introducerades den nya skrivbordsupplevelsen Modern UI som utformades för att bättre passa surfplattor och 2-i-1-enheter.

Med Windows 10 har Microsoft gradvis justerat systemet till att fungera som den klassiska skrivbordsupplevelsen när den används på datorer med mus och tangentbord, samtidigt som systemet kan växla över till surfplatte-läge när systemet används på sådana enheter.

Att Microsoft avslutar stödet för Windows 7 innebär dels att systemet inte längre får säkerhetsuppdateringar, och dels att Microsofts kundtjänst inte längre täcker Windows 7 såvida kunden inte tecknar ett dyrt avtal för utökad support. Det slopade stödet får dock även andra praktiska konsekvenser.

Mjukvara med högre krav på säkerhet kommer exempelvis avsluta stöd för Windows 7 då systemet inte längre får säkerhetsuppdateringar. Nya versioner av e-legitimationen Bank-ID kommer exempelvis inte stödas i Windows 7 av just denna anledning, och befintliga versioner kan avvecklas om större säkerhetsbrister skulle upptäckas i systemet efter stödet upphört.

På Microsofts svenska supportsida för Windows 7 uppmanas kunder att köpa en licens för Windows 10 eller en dator med det nya systemet. Företaget har dock inte täppt till det kryphål som gör det möjligt att uppgradera gratis till Windows 10 via mjukvaran Media Creation Tool.

Använder du fortfarande Windows 7 motvilligt eller gladeligen? Har du minnen från övergången från Windows Vista till Windows 7? Dela med dig i kommentarerna!