Ett nytt år innebär nya lanseringar, och för AMD innebär det bland annat färska grafikkort i Navi-generationen. Företaget avtäckte mellanklassmodellen Radeon RX 5600 XT under CES 2020 där grafikkorten börjar säljas om mindre än en vecka.

Radeon_EAEU.jpg

Fler lanseringar väntar dock enligt information som grävts fram av Twitter-profilen Komachi Ensaka. Uppgifterna kommer från en registrering hos Eurasiska ekonomiska unionen (EAEU) där grafikkorten Radeon RX 5950 XT, RX 5950, RX 5900 och RX 5800 XT avslöjas.

Fler detaljer än så saknas, och det är inte klart om de nya modellerna bygger vidare på Navi 10-kretsen som ligger till grund för RX 5700-serien, eller om en eller flera av modellerna introducerar en ny grafikkrets. Under CES 2020 bekräftade AMD:s VD Lisa Su återigen att högpresterande Navi-grafikkort är på väg, med den så kallade "Big Navi"-kretsen.

Radeon RX 5950 XT och RX 5950 skulle potentiellt kunna husera "Big Navi". Prestandauppgifter för ett ej identifierat Radeon-grafikkort från testsviten Open VR dök nyligen upp på webben, med resultat som överträffar Nvidia Geforce RTX 2080 Ti. Resultatens validitet är osäkra, men kan peka på att AMD:s nya modeller nått testfasen.

Registreringen hos EAEU avslöjar inte när de nya Radeon-korten når marknaden. När registreringen av Nvidias Geforce GTX 1650 dök upp i EAEU-databasen i mars 2019 tog det en månad för produkten att lanseras på marknaden, men det återstår att se om en liknande tidsram gäller för någon av AMD:s kommande Radeon-modeller.

Läs mer om AMD "Big Navi":