Den som letar efter ny telefon har i praktiken två läger att välja mellan sett till operativsystem. IOS är det enda valet på Apple-sidan medan Android erbjuder en myriad av alternativ. Gemensamt för de båda är att de helt eller till stor del kontrolleras av ett företag, där Google styr över den ack så viktiga applikationsbutiken och tjänsterna på Android-plattformen.

Pinefone_order.jpg

Företaget Pine64, som är mest kända för att tillverka enkortsdatorer med samma namn, ämnar att ge telefonanvändare mer öppna alternativ. Detta sker i form av telefonen Pinephone, som likt företagets enkortsdatorer drivs av en systemkrets i Allwinner A64-familjen med fyra kärnor av typen ARM Cortex-A53. Denna backas av 2 GB primärminne och 16 GB internt lagringsminne.

Telefonens LCD-baserade skärm mäter in på 5,95 tum med upplösningen 1 440 × 720 pixlar för bildförhållandet 18:9. Övriga specifikationer är likaledes av det enklare slaget – det är telefonens utbud av operativsystem som särskiljer den från konkurrenterna.

Modellen Pinephone "Brave Heart Edition" levereras nämligen inte med förinstallerad mjukvara, utan är istället utformad för att användaren själv installerar en Linux-distribution med mobilanpassad användarmiljö. Detta från ett SD-kort via telefonens minneskortsläsare.

SailfishOS.jpg

Sailfish OS.

UbuntuTouch.jpg

UBPorts, det nya hemmet för Ubuntu Touch.

PlasmaMobile.jpg

Plasma Mobile, en mobil användarmiljö i KDE-projektet.

Exempel på Linux-baserade operativsystem med telefonanpassade användarmiljöer är Sailfish OS, det finskutvecklare operativsystemet med arv i Meego-projektet. Andra alternativ inkluderar Ubuntu Touch och Plasma Mobile. Då Pinephone använder en vanlig ARM-baserad systemkrets kan användaren fritt välja alla öppna operativsystem med stöd för systemkretsen.

produktsidan anges att telefonen endast är tänkt att användas av utvecklare och erfarna Linux-användare. De distributioner som finns tillgängliga befinner sig i betastadiet och lämpar sig därför inte för att användas i brukstelefoner.

Pinephone "Brave Heart Edition" kostar 149,99 USD, motsvarande cirka 1 800 kronor inklusive moms. Leveranserna väntas inledas mot mitten av januari, men i skrivande stund listas telefonen som slutsåld i Pine64-butiken. Det framkommer inte om ytterligare omgångar enheter tillkommer framöver.

Är du sugen på att använda en telefon med valfritt operativsystem, eller är en välsvarvad helhetsupplevelse ett måste? Diskutera i kommentarerna!