Sedan sommaren 2006 med lanseringen av Core 2-familjen har Intel haft en trygg ledning på processormarknaden, vilket lett till att bolaget så gott som aldrig behövt justera priserna för att möta AMD. Så är inte längre fallet, vilket märks inte minst på höstens lansering av Cascade Lake-X där priset per kärna så mycket som halverades mot föregående generationen.

I lägre segment riktade mot den breda massan har Intel ännu inte gjort några större förflyttningar. Nu rapporterar Digitimes att det under år 2020 blir ändring på den saken. Enligt branschkällor ska Intel göra sig redo för att möta AMD på det enda sättet de kan, vilket är just prissänkningar.

Prisjusteringarna väntas inte ske på dagens processorer i Core 9000-serien för sockel LGA 1151. I alla fall inte utåt sett, däremot är det högst troligt att Intel redan börjat ge sina partner och datortillverkare lägre priser på serien. För entusiaster dröjer sannolikt lägre priser till lanseringen av nästa generations processorer, Comet Lake, med tillhörande sockel LGA 1200.

Dagens situation kan härledas till två orsaker, där den ena är att AMD återvänt till prestandasegmentet med arkitekturen Zen 2 och har en tillverkningsteknisk fördel. Medan Intel är kvar på sin åldrande 14-nanometersteknik använder sig AMD av TSMC:s 7 nanometer, som möjliggör fler kärnor till bättre energieffektivitet än Intel klarar av att leverera.

Det andra skälet är just tillverkningstekniska skäl, där Intel under flera år haft stora problem att få till en fungerande 10-nanometersteknik. Det har lett till att Intel de senaste åren tvingats iterera på sin Skylake-arkitektur med fler kärnor och högre klockfrekvenser, där de nu börjar nå vägs ände för vad som är möjligt att få ur sin över 5 år gamla tillverkningsteknik 14 nanometer.

Av allt att döma dröjer det till år 2022 innan Intel har en ny teknik tillgänglig i större volymer och som på allvar kan möta AMD. Det handlar då om 7 nanometer, där ytterligare en dubblering i transistortäthet mot 10 nanometer är att vänta. Med inte mindre än två tillverkningstekniska steg framåt borgar det för stor potential att skruva upp antalet kärnor, utan att strömförbrukningen skjuter i taket.

Intel "Comet Lake" i Core 10000-serien lanseras senare under våren. Den stora nyheten här blir upp till 10 kärnor och 20 trådar för konsumenter, samt den nya sockeln LGA 1200 och 400-seriens styrkretsar.

Läs mer om Intels trångmål: