Med det första Half-Life lyckades den då nya spelstudion Valve med bedriften att skapa en klassiker som av många hyllas som FPS-genrens bästa. Till detta introducerade spelet också välregisserat berättande otypiskt för genren. Half-Life 2 och dess efterkommande episoder blev även de hyllade giganter i genren.

0000002344.1920x1080.jpg

Half-Life släpptes så långt tillbaks som 1998.

HL2-2.jpg

Half-Life 2 gjorde premiär 2004, och fick två efterföljande DLC-episoder.

Black_Mesa2.jpg

Black Mesa är en tolkning av seriens första del i modern skrud.

Efter att Half-Life 2: Episode Two släpptes 2007 avsomnade serien dock helt, och trots idoga rykten om en tredje episod eller till och med en tvättäkta uppföljare föreföll Valve ointresserade av en fortsättning. Det blev det ändring på i och med utannonseringen av Half-Life: Alyx, en VR-fokuserad titel som utspelar sig mellan händelserna i seriens första och andra del.

The Half-Life: Alyx team believes that the best way to enjoy the new game is to play through the old ones, especially Half-Life 2 and the episodes, so we want to make that as easy as possible.

Då mer än 21 år har passerat sedan första Half-Life finns det sannolikt en stor målgrupp som inte spelat tidigare delar, och Valve gör därför samtliga spel gratis fram till lanseringen av Half-Life: Alyx i mars månad. Företaget menar att spelare behöver vara bekanta med de äldre spelen, särskilt del två och dess episoder, för att upplevelsen i Half-Life: Alyx ska bli så bra som möjligt.

Spelare kan med andra ord kostnadsfritt installera och spela Half-Life från 1998 och dess expansion Opposing Force samt Half-Life 2 och de två tillhörande episoderna. Erbjudandet gäller dock endast fram till lanseringen av Half-Life: Alyx, varefter spelen blir kostnadsbelagda igen.

Det enda som krävs är att användaren har Steam-klienten installerad, vilken finns tillgänglig för PC/Windows, Linux och Mac OS. Den som avskräcks av den idag föråldrade grafiken i första Half-Life kan ladda ned entusiastprojektet Black Mesa, vilket uppgraderar ursprungsupplevelsen med den moderna spelmotorn Source.

Läs mer om Half-Life: