Polska CD Projekt Red har under relativt få år gått från att vara utvecklaren bakom The Witcher-spelen till att bli en stor utgivare av spel i form av butiken GOG. Företaget är dock fortfarande en spelutvecklare vars kommande speltitel är efterlängtade Cyberpunk 2077, som ursprungligen skulle lanseras i april 2020.

Så blev dock inte fallet och CD Projekt Red meddelade nyligen att spelet försenas. Utvecklarens motivering är att spelet behöver ytterligare finjusteringar för att nå studions högt satta kvalitetskrav. Nu menar polska källor med insikt i frågan att förseningen beror på att CD Projekt Red har stött på problem med optimeringen av spelet på konsolsidan.

Uppgifterna kommer från en videopodcast på Youtube-kanalen Remigiusz Maciaszek. Med i avsnittet är polska branschkännaren Borys Niespielak som hävdar att CD Projekt Red haft stora problem med att optimera Cyberpunk 2077 för Playstation 4 och Xbox One. Enligt en översättning av publikationen Altchar ska problemen gälla båda konsolerna, men vara särskilt bekymmersamt på Xbox One.

Framför allt anges den ursprungliga modellen av Xbox One vara boven i dramat, vilken inte ska förväxlas med nuvarande instegsmodellen Xbox One S. Prestanda på första generationens Xbox One sägs vara "extremt otillräcklig", och CD Projekt Red ska tidigare bestämt att spelet skulle försenas om prestandaproblemen inte var lösta till januari 2020.

Utvecklarna verkar inte kommit till bukt med problemen då Cyberpunk 2077 nyligen försenades till september 2020. Bekymren med optimering och den långa förseningen antyder att problemen är av sådan karaktär att en vanlig grafisk nedgradering inte räcker till.

Cyperpunk 2077 släpps till PC/Windows, Playstation 4 och Xbox One i september. Spelet släpps även till den strömmande speltjänsten Google Stadia vid ett ännu inte känt datum.

Läs mer om Cyberpunk 2077: