I takt med att telefonerna blir en allt större och viktigare del i vardagen ökar också den tid människor tillbringar med ögonen fästa på mobilskärmen. Detta har lett till att telefontillverkare och plattformsägare utvecklat mjukvara som informerar användaren om hur mycket tid denne ägnar åt telefonen, och telefonlådan blev årets julklapp 2019.

Envelope4.jpg
Envelope5.jpg
Envelope1.jpg
Envelope2.jpg
Envelope3.jpg
Envelope7.jpg

En mjukvara som meddelar om överdrivet antal timmar framför mobilskärmen kanske inte alltid räcker till, och det är här Google Envelope kommer in i bilden. Som namnet antyder handlar det om ett fodral till telefonen med syftet att förenkla dess funktionalitet, där tänkt effekt är att användarens skärmtid ska reduceras.

Fodralet kommer från den experimentella avdelningen inom Googles Wellbeing-projekt, som ligger bakom funktionerna för digitalt välmående som ingår i Android-plattformen. Envelope består av två huvudsakliga komponenter, där ett fysiskt pappersfodral runt telefonen kombineras med en applikation på telefonen.

Envelope6.jpg

Det finns olika fodral för olika användningsområden, där ett fodral förvandlar telefonen till en väldigt enkel telefon, medan ett annat fordral förvandlar den till en renodlad kamera. När användaren valt tänkt användningsområde i applikationen ser denna till att bara lysa upp de delar av skärmen som ska lysa med valt fodral.

Då Envelope handlar om ett experiment kan fodralen inte beställas i färdig form. Istället får användaren ladda ned en PDF med önskad typ av fodral och skriva ut denna och vika ihop till ett fodral. Applikationen kan laddas ned i Google Play Store och stöder i dagsläget endast Googles egna telefon Pixel 3a.

Den som vill experimentera med applikationens kod kan också ladda ned denna från utvecklarportalen Github.

Hur ser du på initiativen för att reducera skärmtid med telefoner? Nödvändigt eller konservativ reaktion på en ny tid?