Kort före lanseringen av Radeon RX 5600 XT överraskade AMD både partner och teknikjournalister med en BIOS-uppdatering. Den nya mjukvaran möjliggjorde för partnertillverkare att skruva upp klockfrekvenserna rejält, något som gällde inte minst grafikminnet som i standardutförande ligger på 12 000 MHz.

SweClockers test av Sapphires Pulse-variant konstaterar att Radeon RX 5600 XT levererar imponerande prestanda i mellanklassen, men också att prestandan lutar sig mot GDDR6-minne som jobbar i 14 000 MHz. Enligt ett uttalande från MSI är det inte möjligt för alla RX 5600 XT att nå 14 000 MHz då hastigheterna beror på grafikminnets kvalitet.

Uttalandet kommer från videoserien MSI Insider där företagets representanter diskuterar situationen med BIOS-uppdateringar och grafikminne för Radeon RX 5600 XT. I diskussionen framkommer det att minneskretsarna ursprungligen certifierades för 12 000 MHz och att överklockning till 14 000 MHz därför kan leda till produktfel.

Då minneskretsarna inte haft krav på den högre hastigheten från start går det inte att garantera att alla minnesmoduler kan nå den högre hastigheten. MSI lanserar därför modellen Radeon RX 5600 XT Gaming Z bestyckad med minneskretsar certifierade för 14 000 MHz, och med den överklockande BIOS-uppdateringen applicerad från fabrik.

Liknande strategier tillämpas av andra partnertillverkare som exempelvis Asus, där kortet Radeon ROG Strix RX 5600 XT TOP levereras med certifierade minneskretsar och BIOS-uppdatering applicerad från start. Detta kort är den enda variant i Asus uppsättning RX 5600 XT-modeller som certifierats för 14 000 MHz minnesfrekvens.

Med tillverkningstekniska osäkerheter kring vilka minneskretsar som kan nå den högre hastigheten kommer sannolikt flera partnertillverkare välja att lansera specifika modeller med stöd för 14 000 MHz GDDR6-minne.

Läs mer om Radeon RX 5600 XT: