Processorjätten Intel hade fram till år 2017 ett betydande övertag ställt mot AMD, men i dagsläget har spelplanen förändrats. Delvis beror det på att Ryzen-serien på allvar kan konkurrera med rivalens motsvarigheter, men även Intels problematiska övergång till tillverkning på 10 nanometer är av stor vikt.

Den nya noden skulle debutera redan år 2015, men alltför ambitiösa mål försköt en bred lansering till sommaren 2019. I processorer för högpresterande bärbara datorer, samt på stationär- och serversidan gäller dock fortfarande äldre arkitektur och 14 nanometer. Nu framkommer att Intel till slut har lite flyt med den problemkantade 10-nanometerstekniken.

Intel 10nm.jpg

Informationen härrör från en av presentationsbilderna, som visades i samband med avtäckandet av den starka kvartalsrapporten för Q4 2019. Bilden avslöjar att bolaget därtill överträffat sina förväntningar kring andelen fungerande kretsar (eng. yield) på 10 nanometer, som framöver ska användas för nio nya produkter.

Nytillskotten är av okänd typ, men sannolikt blir företagets nysatsning på grafikkort en del i detta. Enligt presentationsbilden är det ett tilltag för att påskynda övergången från överfyllda 14 nanometer, som alltså är möjligt till följd av överraskande bra yield. De nio produkterna ska göra debut någon gång under 2020, men närmare detaljer går bara att gissa.

I samma presentationsbild syns också att Intel storsatsar på ökad produktionstakt, vilket konkret innebär att fabrikerna får kapacitet för att hantera 25 procent fler kiselplattor (eng. wafers). Det är dock oklart hur kapacitetsökningen är fördelad mellan de olika noderna.

Intel-DG1-GPU-4.jpg

Kortet DG1 har både skymtats i renderat och fysiskt format, samt prestandatestats i Geekbench.

Avslutningsvis syns information om företagets framtida grafikkort. Under året ska första omgången av Xe-baserade kort släppas, och på horisonten lurar därefter grafikkort som kombinerar Xe-arkitekturen och tillverkning på 7 nanometer. Kodnamnet för den första kretsen är "Ponte Vecchio" och den blir redo till fjärde kvartalet 2021, helt enligt plan.

Källa: Intel via Seeking Alpha (bildspel)

Läs mer om Intel: