Med Galaxy Fold blev Samsung först ut med en telefon med vikbar skärm. Lanseringen präglades av problem med skärmar som gick sönder i journalisters händer. Trots att en reviderad modell med åtgärder mot kvalitetsproblemen lanserades mot slutet av 2019 hade en viss skepsis mot vikbara skärmar hunnit etablera sig bland konsumenter.

Nästa företag att lansera en telefon med vikbar skärm är Motorola, vars tillskott kommer i form av det återupplivade telefonmärket Razr. Till skillnad från Samsungs och Huaweis lösningar väljer Motorola en design där telefonen fälls ihop vertikalt istället för på bredden, för att på så sätt följa den "flip"-design som gjorde Razr-varumärket känt.

Skillnader i design till trots använder Motorola likt konkurrenterna en böjbar OLED-panel som skyddas av ett lager plast. Att detta plastmaterial inte är lika tåligt som de glasskivor som täcker skärmarna i konventionella telefoner uppmärksammar Motorola i ett videoklipp med titeln "Caring for Razr". Utöver tips för handhavande konstaterar företaget att veck och andra skavanker är något att räkna med.

Användare rekommenderas att alltid fälla ihop Razr innan den placeras i fickan eller handväskan. Skärmen bör inte utsättas för vassa föremål och om den utsätts för vätska bör den torkas av med en mjuk handduk. Användare rekommenderas också att undvika skärmskydd, detta sannolikt på grund av att det fästande limmet kan skada skärmen.

När SweClockers redaktion besökte Motorola under CES 2020 var det gemensamma intrycket att Razr-konstruktionen kändes oväntat gedigen. Motorola Razr lanserades i Sverige den 24 januari, inledningsvis exklusivt hos operatören Tele2. Kontantpriset hamnar på 17 990 kronor.

Läs mer om vikbara telefoner: