För ett drygt decennium sedan var strömningsjätten Netflix totalt dominerande, men på senare år har allt fler alternativ blivit tillgängliga. Som svar på detta har Netflix valt att storsatsa på egenproducerat innehåll, med alltifrån fullängdsfilmer till serier som löper över flera säsonger och dokumentärer.

Netflix.PNG
Netflix-20-kronor.PNG
Netflix-Premium.PNG

Strategin kostar och har lett till successivt högre priser för prenumeranter. Tidigare i januari höjde Netflix priset för det dyraste abonnemanget Premium, men endast för nya kunder. Vid tillfället var det oklart när prishöjningen skulle påverka befintliga prenumeranter. Nu står det klart att det sker i februari.

Det handlar om en höjning till 159 kronor från tidigare 139 kronor, som gällt sedan augusti 2017. Fördelen med Premium i jämförelse med Netflix andra abonnemang är stöd för 4K UHD och HDR, men kanske främst möjligheten att kunna strömma till fyra enheter samtidigt.

Resterande abonnemang behåller tidigare prisnivåer. Netflix Standard ger HD-stöd (upp till 1080p) och möjligheten att strömma till två samtida enheter för 109 kronor, medan Basic går ned till SD-upplösning (480p) och högst en enhet.