I början av 2000-talet var telefoner från kanadensiska företaget Research in Motion (RIM) fullkomligt dominerande inom företagssammanhang. Mobiltelefonerna som gick under varumärket Blackberry erbjöd krypterade kommunikationsverktyg och e-postklienter långt före marknaden kände till konceptet smartphone.

Blackberrys.jpg

Blackberry Bold-telefonerna och Blackberry 6210 tillhör de mest ikoniska.

BB_TCL.jpg

TCL har tillverkat Blackberry-telefoner med Android sedan 2016.

Likt många andra giganter såg Research in Motion, som sedermera bytte namn till just Blackberry, inte var utvecklingen var på väg. Introduktionen av Apples Iphone år 2007 och de mångtaliga Android-konkurrenterna gjorde undan för undan de en gång så avancerade Blackberry-telefonerna förlegade.

Efter en sista satsning på Android-telefoner valde Blackberry att licensiera varumärket till externa företag, bland dessa kinesiska TCL. Trots att Android-telefonerna varit relativt väl mottagna meddelar Blackberry Mobile via företagets Twitter-konto att TCL:s licens för att designa och tillverka Blackberry-telefoner upphör den 31 augusti 2020.

Uttalandet nämner att TCL fortsätter erbjuda stöd för sålda telefoner fram till 31 augusti 2022, eller så långt lokala lagar dikterar att stöd ska erbjudas för köpta telefoner. TCL är den enda stora internationella aktören med licens för varumärket, och då Blackberrys uttalande inte nämner ett nytt partnerföretag råder osäkerhet runt varumärkets fortsatta överlevnad.

Att TCL väljer att inte förnya licensen är ingen överraskning i branschen då företaget sedan tidigare aviserat planer på att tillverka telefoner under eget namn, istället för tillverkning av licensierade varumärken som Blackberry och Palm.

Har du fina nostalgiska minnen från Blackberry eller har begreppet "Crackberry" gått dig helt förbi? Dela med dig i kommentarerna!