Trots att den lilla enkortsdatorn Raspberry Pi 4 erbjuder imponerande specifikationer i ett kompakt och prisvänligt format handlar det inte om prestanda i främsta ledet. Utvecklare kommer få bättre möjligheter att klämma ur extra prestanda ur kretsen framöver då The Raspberry Pi Foundation meddelar att en drivrutin för grafikgränssnittet Vulkan är på gång.

hello_vulkan.jpg

I ett blogginlägg meddelar organisationens grundare Eben Upton att en tidig version av en drivrutin för lågnivågränssnittet Vulkan finns på plats. Ett första test av utveckling mot grafikhårdvara genomförs typiskt i form av något som kallas "first triangle". Detta syftar på att få gränssnittet att visa upp en grafisk triangel på hårdvarans grafikkrets, en milstolpe som The Raspberry Foundation nu alltså nått.

Blogginlägget klargör att detta endast är ett första tidigt steg mot en komplett Vulkan-drivrutin, och att mycket arbete återstår innan en skarp version görs tillgänglig. Att Vulkan är ett så kallat lågnivågränssnitt innebär att utvecklare kommer kunna utvinna mer prestanda ur både processor- och grafikdel då färre kontrollmekanismer utförs i kommunikationen mellan hårdvara och mjukvara.

Artikel: Den moderna spelutvecklingen om lågnivågränssnitt

Den som vill veta mer om framstegen med Vulkan-drivrutinen för Raspberry Pi 4 bör alltså hålla ett vakande öga på organisationens blogg framöver.

Läs mer om The Raspberry Pi Foundation: