Huawei vill tillverka 5G "i Europa, för Europa"

Huawei vill tillverka 5G "i Europa, för Europa"

Lösningen på Huaweis ifrågasatta nätverksteknik i Europa är att flytta tillverkningen till regionen där den ska användas.

Ända sedan Huawei flaggades som en säkerhetsbrist av USA och sedermera svartlistades av landets handelsdepartement har den kinesiska telekomjätten varit hårt ansatt internationellt. Flertalet länder undersöker eller har redan genomfört lagändringar för att motverka hot mot nationell säkerhet i form av nätverksutrustning för mobila nätverk.

That's why we have decided we want to set up manufacturing bases in Europe - so that we can truly have 5G for Europe made in Europe.

Under en tillställning i samband med det kinesiska nyåret berättar Huaweis Europachef Abraham Liu att företaget ämnar tillverka nätverksutrustning i Europa, rapporterar AFP (via Gadgets 360). Med tillverkning i Europa hoppas företaget på att lätta misstankarna om statlig inblandning från kinesiska staten gällande Huaweis nätverksutrustning.

Politically motivated suspicion does not address the challenges ahead. We should invest more, in political discussion, to talk about collaboration and common rules

Abraham Liu konstaterar vidare att politisk misstanke inte löser de utmaningar som finns, och att länder istället borde investera i politisk diskussion om internationellt samarbete och gemensamma regler som ska gälla framöver.

Uttalandet kommer blott dagar efter att EU-parlamentet beslutade att medlemsländer har rätt att stänga ute enskilda företag om de bedöms representera allvarliga hot mot säkerheten i 5G-infrastruktur. Direktivet förbjuder dock inte medlemsländer från att bruka ifrågasatta företags teknik.

5G_RAN_core.jpg

RAN-delen ansluter användaren till 5G-nätet medan kärnnätet (Core) definierar de funktioner som finns tillgängliga i de olika nätverken.

Detta kan leda till att medlemsländer väljer att tillämpa Huawei-hårdvara i den delen av 5G-näten som ger användaren åtkomst till nätet (RAN), men inte operatörens kärnnät (Core). Ett flertal länder har redan tillämpat en sådan modell, där Telenor i Norge använder Huawei-teknik i RAN-delen men inte kärnnätet. Samma modell valde Storbritannien nyligen att tillämpa för 5G.

I Sverige trädde den reviderade lagen om elektronisk kommunikation (LEK) i effekt 1 januari 2020. Den pekar inte ut enskilda företag eller nationer, men stipulerar att svenska företag som tillhandahåller nätverk för kommunikation måste ta säkerhetsrisker i beaktande vid utbyggnad av nya nät. I SweClockers samtal med svenska telekomoperatörer framkommer det att säkerhetsfrågan är under utredning i samband med den försenade 5G-auktionen.

Huaweis uttalanden nämner inget om när i tid företaget planerar att sjösätta tillverkning av nätverksutrustning i Europa.

Läs mer om 5G i Sverige:

Skicka en rättelse
71

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

25

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

17

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

52

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

25

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

84

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

37

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

71

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

147

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

31

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

63

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer