Samsung har råkat ut för väldokumenterade kvalitetsproblem med den vikbara telefonen Galaxy Fold. Allt från att skärmen går sönder till att logotypen ramlar av telefonen har plågat Samsungs vikbara flaggskepp. Företaget förefaller dock inte vara ensamma om att ha problem med hållbarheten i vikbar telefondesign då Motorola Razr stöter på patrull med gångjärnsmekanismen.

MotoRazr-5.jpg
MotoRazr-3.jpg
MotoRazr-4.jpg
MotoRazr-1.jpg
MotoRazr-2.jpg

Problemet visar sig i ett test utfört av Cnet, som utvärderat om skärmen och gångjärnsmekanismen i Motorola Razr når de 100 000 vikningar som är testets mål för gedigen hållbarhet. Testet avbryts efter strax över 27 000 vikningar då slitage i gångjärnet gör det omöjligt för utrustningen att vika telefonen. Manuella vikningar är betydligt trögare och ger ifrån sig missljud som antyder slitage.

Det positiva med testet från Motorolas perspektiv är att skärmen inte uppvisar några problem, och telefonen kan fortsatt vikas trots trögare motstånd. Jämförelsevis med konkurrenten Samsung får en sliten gångjärnsmekanism anses vara ett relativt beskedligt bekymmer. För kunder som tänkt använda telefonen under flera års tid kan en strulande gångjärnsmekanism vara mindre önskvärt.

När Cnet utförde samma test på Samsungs reviderade version av Galaxy Fold under hösten 2019 överlevde enheten 100 000 vikningar utan att uppvisa problem med vare sig gångjärn eller skärm. Den reviderade modellen nådde svensk handel i oktober 2019 till ett pris om 23 000 kronor.

Motorola Razr finns tillgänglig i Sverige exklusivt hos operatören Tele2. Vid kontantköp kostar telefonen 17 990 kronor.

Läs mer om vikbara telefoner: