Det nya decenniet har hitintills präglats av nyheter om det senaste coronaviruset SARS-CoV-2 i Kina. Som följd av detta har Kinas regering infört aldrig tidigare skådade karantäner i miljonstäder, i försök att stoppa spridningen inom landet och i förlängningen förhindra en global pandemi.

Den 10 februari återvänder stora delar av Kinas befolkning till arbete efter det kinesiska nyåret, även kallad vårfesten (Lunar New Year). Förutom att människor under helgen reser långväga innebär det bland annat att företag åter drar igång storskalig produktion i sina fabriker.

Nu duggar rapporter allt tätare om coronavirusets eventuella effekter på ekonomin. Börsmarknaderna har redan hunnit reagera, men det riktiga eldprovet startar i och med det kinesiska nyårets slut. Redan nu stålsätter sig industrin för möjlig brist på elektronik.

Flera källor och samarbetspartner till SweClockers talar om att utbrottet redan börjat påverka leveranserna från Kina. Till följd av detta har flera av de stora tillverkarna valt att skjuta planerade kampanjer på framtiden, ofta på obestämd tid i väntan på nya besked från Kina.

Förutom att påverka marknadsföringskampanjer är det endast en tidsfråga innan konsumenter påverkas negativt. Redan nu flaggar svenska distributörer för att brist på elektronikprodukter är nära förestående. Allt är dock inte becksvart för svensk handel, då de distributörer och återförsäljare som sitter på överlager efter vinterns stora reor spås bli de stora vinnarna – åtminstone kortsiktigt.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att det är osannolikt att tillverkningen i Kina återgår till normala nivåer efter nyårsfestligheterna. Förutom materialbrist finns farhågor om brist på arbetskraft. Detta till följd av lokalregeringarnas hårda transportkontroller, som kraftigt hindrar människors rörlighet i landet.

Paneltillverkaren AU Optronics (AUO) styrelseordförande Paul Peng talar om att utbrottet förutom att påverka tillverkning och slutleveranser också börjat påverka bolagets möjligheter att få tag på råmaterial. Än så länge ska läget vara under kontroll, men Peng spår allvarliga konsekvenser i leverantörsled om epidemin inte stoppas inom kort.

Samtidigt tar många höjd för att det här bara är början på coronavirusets framfart i Kina, och har därför bett sina leverantörer att skala upp produktionen i Taiwan och andra länder i Sydostasien.