Sedan början av 2017 har AMD:s återkomst till processormarknaden varit ett faktum, och bolaget har med framgång knaprat marknadsandelar inom både server-, konsument- och High End Desktop-branschen (HEDT). I sistnämnda kategori gäller den entusiastklassade processorfamiljen Ryzen Threadripper, som är nära släkt med serverinriktade Epyc.

Släktskapet medför en fysiskt stor processor, men även stöd för ett stort antal kärnor. Tidigare i veckan lanserades Ryzen Threadripper 3990X – kronjuvelen i tredje generationen av AMD:s HEDT-familj, som bjuder 64 kärnor och 128 trådar. Efter mindre än ett dygn på marknaden har några överklockare redan pressat upp monsterprocessorn till frekvenser norr om 5,5 GHz.

Safedisk TR3990X OC.jpg
safedisk TR 3990X OC.jpeg

Flytande kväve och biffig strömförsörjning krävs för rekord. Bildkälla: HWbot

I skrivande stund står koreanska "safedisk" överst på prispallen när det kommer till klockfrekvenser för en kärna, där hela 5,57 GHz nås. Basfrekvensen ur kartong är 2,9 GHz och turboläget maximalt 4,3 GHz. För de resterande 63 kärnorna har överklockaren dock vridit ned frekvenserna en bra bit under basnivå, där några ligger kring 2,4 GHz och en majoritet strax över 0,5 GHz.

Receptet bakom rekordnivån stavas dubbla nätaggregat på 1 600 watt, rejäl kylning med flytande kväve och en processortemperatur om -117 °C. Därutöver används Asus påkostade ROG Zenith II Extreme Alpha-moderkort med den nödvändiga styrkretsen TRX40, som paras med 32 GB DDR4-minne i fyra kanaler.

Splave TR3990X OC.jpeg

"Splave" når imponerande Cinebench R20-resultat. Bildkälla: HWbot

När det kommer till överklockning för samtliga kärnor leder amerikanen "Splave" med 5,3 GHz. Återigen används flytande kväve för att hålla temperaturerna i schack, och en lyckad körning av prestandatestet Cinebench R20 visar att nivån är någorlunda stabil. Poängmässigt syns skyhöga 39 518, som kan jämföras med de 25 288 poäng som presterades i referensutförande i SweClockers test.

Läs SweClockers test av Ryzen Threadripper 3990X

Den ackompanjerande hårdvaran i det mångkärniga rekordet består av Asrocks moderkort TRX40 Taichi, DDR4-minne i 3 800 MHz samt dubbla nätaggregat på 1 250 watt. Överklockarens övervakningsverktyg CPU-Z skvallrar om en spänningsnivå över 1,6 V, att jämföra med 1,1 V för den enkärniga toppnivån.

Läs fler tester av mångkärniga processorer: