Ända sedan Samsungs inledningsvis misslyckade lansering av Galaxy Fold har vikbara skärmar gått från att vara nästa stor grej, till att istället mötas av skepsis. Det här ville Motorola ändra på med sin nya Razr som istället viks på vertikalen, men även här har hållbarheten ifrågasatts efter oberoende tester av Cnet.

Enligt Motorola själva ska gångjärnsmekanismen i Razer klara 100 000 vikningar, men Cnets test visade att den endast klarade drygt 27 000. Detta då slitaget i gångjärnen blev så allvarligt att det blev omöjligt för testutrustningen att vika telefonen korrekt, medan manuella vikningar blev betydligt trögare och gav ifrån sig missljud.

Razr är en unik smartphone som har ett dynamiskt fällsystem för clamshell-tekniken till skillnad från någon annan enhet på marknaden. Squaretrades Foldbot är helt enkelt inte utformad för att testa vår enhet. Därför sätter alla tester som görs med denna maskin otillbörlig stress på gångjärnet och tillåter inte telefonen att öppna och stänga som avsett, vilket gör testet felaktigt.

I ett officiellt uttalande berättar Motorola att utrustningen Cnet använt för sitt test, en Squaretrades Foldbot, "helt enkelt" inte är utformad för att testa Razrs unika design. Telefontillverkaren menar att maskinen gör att telefonen inte öppnas och stängs som avsett, vilket med andra ord sliter ut gångjärnet i förtid.

Det viktiga att komma ihåg är att Razr genomgick omfattande uthållighetstester under produktutvecklingen, och Cnets test är inte en indikation på vad konsumenter kommer att uppleva när de använder Razr i den verkliga världen. Vi har fullt förtroende för Razrs hållbarhet. För att se hur vi testar Razrs fällsystem, kolla in vår Youtubevideo.

Motorola avfärdar därmed testerna som utförts av oberoende media, som använt en liknande testmetod med exempelvis Samsung Galaxy Fold. Istället hänvisar bolaget till sina egna kvalitetstester, i vilka bolaget menar att telefonen Razr ska klara av att vikas om och om igen.

Motorola Razr finns tillgänglig i Sverige via Tele2 som exklusiv återförsäljare och priset är 17 990 kronor.

Mer om Motorola Razr: