Den senaste tidens uppgifter och läckor runt Intels Xe-arkitektur har fokuserat på integsmodeller, där Gen12-grafik i bärbara datorer varvats med det närbesläktade utvecklarkortet Intel DG1. Företaget planerar dock betydligt mer potenta lösningar, vilket avslöjas i en presentation som röjs av Digital Trends.

Intel-Xe-4-Tiles-512EU-ATS-Deployment-Arctic-Sound-1.jpg

Presentationen bekräftar kodnamnet Arctic Sound och grafikkort bestående av upp till fyra kretsar. Dessa integreras på samma substrat, så kallad Multi-Chip Module (MCM), med Intels Foveros-teknik. Presentationen nämner flera olika nivåer, där grundnivån endast tillämpar ett lager motsvarande kapaciteten i DG1.

Den mest avancerade konfigurationen integrerar alltså kretsar i ett paket. Om ett lager motsvarar specifikationerna hos DG1 bestyckas ett sådant kort med fyra gånger 512 EU-enheter (Execution Unit), vilket ger totalt 4 096 beräkningsenheter då varje EU-enhet bestyckas med åtta beräkningsenheter. Kretsen får också en väl tilltagen strömbudget om 500 W.

Intel-Xe-500W-Arctic-Sound-GPU-Slides-Leak-1.jpg

Presentationen nämner även att Arctic Sound tillämpar grafikminne av typen HBM2e, vilken är primärt fokuserad på datacenter. Strömbudgeten på 500 W och effektmatning på 48 V stöds inte i konsumentprodukter som använder 12 V, vilket talar för att varianten med fyra kretsar därför sannolikt är särskilt utformad för datacenter.

Vidare bilder från den läckta presentationen visar ytterligare tre konfigurationer i Arctic Sound-uppställningen. Dessa inkluderar en krets med 128 EU-enheter och 75 eller 150 W strömbudget samt en konfiguration med två lager om 256 EU-enheter och 300 W strömbudget.

Intels första dedikerade grafikkort med Xe-arkitekturen lanseras under år 2020, där tidigare rapporter anger en lansering till sommaren. Det återstår att se hur många lager kretsar de första konsumentprodukterna bjuder på.

Läs mer om Intel Xe: