Det är numera vardagsmat att strömma film och musik till valfria enheter, men på senare tid har även möjligheterna till en strömmad spelupplevelse ökat. Ett stort antal spel- och hårdvaruföretag snickrar på egna lösningar, medan Google Stadia och Sony Playstation Now är exempel på tjänster som redan sjösatts.

Grafikkortsmakaren Nvidia har i flera år haft spelströmningstjänsten Geforce Now i betaläge, men i början av februari 2020 släpptes den fullständiga versionen. Med Geforce Now brukar användare hårdvara i Nvidias datacenter och spelar sedan titlar från det egna spelbiblioteket, köpta hos exempelvis Steam. Detta kan jämföras med Stadia, där spel och prenumeration köps direkt från Google.

GeforceNow_ingress.jpg

Geforce Now kräver dock att de specifika spelen stöds och i dagsläget gäller detta bland annat inte för utgivarna Rockstar Games och Electronic Arts. Blott en vecka efter lanseringen meddelade Nvidia dessutom att det breda biblioteket från Activision Blizzard plockas bort från tjänsten. I samtal med Bloomberg förklarar företaget varför den plötsliga ändringen gjordes.

Activision Blizzard has been a fantastic partner during the Geforce Now beta, which we took to include the free trial period for our founders membership.

Recognizing the misunderstanding, we removed their games from our service, with hope we can work with them to re-enable these, and more, in the future.

Nvidias strömmande speltjänst finns i två utföranden med olika begränsningar, där bara Founders-versionen kostar pengar. Företaget bjuder dock tidiga Founders-kunder på en gratis testperiod om 90 dagar, en kampanj som Nvidia förutsatte att Activision Blizzard samtyckte till efter deltagandet i det utdragna betatestet.

Så var dock inte fallet och spelutgivaren önskade "en kommersiell överenskommelse" inför den skarpa lanseringen – inklusive den inledande gratisperioden. Nvidia menar att det hela är ett missförstånd och hoppas att de två bolagen kan återupprätta samarbetet för att därmed åter ge stöd för spelutbudet.

I skrivande stund är det oklart när spel och spelserier såsom Call of Duty, Diablo och Overwatch återigen kan strömmas via Geforce Now. För den som är sugen på att testa andra spel kan gratis- eller betalvarianten införskaffas genom Nvidias webbplats, där sistnämnda upplägg kostar 59 kronor i månaden för en prenumerationsperiod på ett år.

Har du testat Geforce Now eller någon annan strömmad speltjänst? Dela med dig av dina intryck i kommentarstråden!