Att vissa grafikkort byggda på kretsar i Radeon RX 5700-serien lider av problem är ingen nyhet för invigda följare av tekniknyheter. I samband med lansering höjdes bland annat ögonbryn åt värmeutvecklingen och kyllösningen som valts till AMD:s referensdesign, något AMD själva viftade bort med förklaringen att korten helt enkelt tål dessa temperaturer.

Kylproblemet blev snabbt ett ickeproblem i takt med att tredjepartslösningar utrustade med kompetenta kyllösningar sköljde över marknaden. Asus såg länge ut att med sitt Radeon RX 5700 XT ROG Strix OC sälla sig till denna skara, men trots klart godkänd kylprestanda i testlabbet har konsumenter på bland annat SweClockers forum sedan november rapporterat om motsatsen.

Detta har resulterat i vikande prestanda vilket lett till att användare diskuterat en rad olika lösningar, såsom kortare skruvar, fjäderbrickor och distanser, medan det från Asus håll varit tyst fram till nu. I ett officiellt utlåtande på sitt ROG-forum lägger Asus nu skulden på AMD.

asus5700xt-pressure-vs-temperature.png

Det taiwanesiska bolaget menar att kylprestandan blivit lidande till följd av att kylare monterats enligt anvisningar och rekommendationer tillhandahållna av AMD, närmare bestämt med ett tryck om 30–40 PSI (pounds per square inch). Utan att gräva djupare i sina efterforskningar konstaterar Asus att en kylare monterad med maximalt 75 PSI är att rekommendera i längden och höjer ett varningens finger för entusiasters modifikationer som med lätthet kan överskrida dessa tryck.

Därtill meddelas modifikationerna av kylaren på ROG Strix-korten i RX 5700-serien som löser problemen inte bara existerar i form av kortare skruvar, utan har monterats på samtliga kort som tillverkats sedan januari. Missnöjda konsumenter med grafikkort tillverkade före januari 2020 uppmanas avslutningsvis kontakta sitt lokala Asus-ombud för en "kostnadsfri uppgradering".

Läs mer om Asus Radeon RX 5700-serien: