Ett flertal av dagens processormakare har flyttat över tillverkningen till 7-nanometersteknik, vilket även inkluderar vissa grafikkortstillverkare. Trots att några större aktörer fortfarande inväntar tekniken fortgår arbetet med nästa generations tekniker, och enligt en rapport från Reuters har Samsung vunnit ett stort kontrakt för 5 nanometer.

Qualcomm_5G_5nm.jpg
Qualcomm_5G.jpg

Kontraktet i fråga gäller tillverkning av Qualcomms nya 5G-modem X60, där mindre och mer energieffektiva kretsar är av största vikt. Ett allmänt konsensus i branschen har varit att taiwanesiska TSMC kommit längst i utvecklingen av 5 nanometer och att försprånget därför skulle innebära att bolaget blir först med att ro hem kretstillverkning på den nya tekniken.

Flera källor rapporterar dock till Reuters att Samsung och TSMC delar på ansvaret för tillverkning av Qualcomm X60 på 5 nanometer, men uppgifterna nämner inte hur uppdelningen mellan de båda bolagen ser ut. Det nya kontraktet är oavsett andelen stort för Samsung, som är näst störst tillverkare efter just TSMC.

Samsung har sedan tidigare skrivit avtal med Nvidia om tillverkning av företagets grafikkort i Ampere-generationen på tekniken 7nm+ med EUV-litografi. Majoriteten av Samsungs intäkter sett till tillverkning kommer dock från minneskretsar, och stora kontrakt inom andra typer av kretsar är ett viktigt steg mot att bredda intäktskällorna.

Både Samsung och TSMC inleder volymproduktion på 5 nanometer senare i år, för kretsar som blir del av produkter som lanseras under år 2021. Ett område som väntas öka explosionsartat nästa år är just 5G-modem i mobiltelefoner, där Qualcomms X60-modem är tänkt att utgöra andra generationens 5G-telefoner.

Med ett stort kontrakt för 5 nanometer säkrat hoppas Samsung därmed öka sin marknadsandel mot TSMC, som med bred marginal är störst i branschen. Under fjärde kvartalet 2019 hade Samsung en marknadsandel på 17,8 procent, att jämföra med 52,7 procent för TSMC.

Läs mer om kretstillverkning: