Systemkretsar från amerikanska Qualcomm är dominerande bland telefoner och surfplattor idag. Den dominerande ställningen har sin grund i att Qualcomm tidigt lyckades integrera modem för 3G och 4G i sina systemkretsar, vilket var utrymmes- och kostnadseffektivt för kunder som kämpade med att klämma in så mycket avancerad teknik som möjligt i sina mobila produkter.

Strategin har fortsatt med 5G-generationen, där modemen X50 och X55 är navet i den första generationen av 5G-telefoner som nu äntrar marknaden. Trots att dessa modem ligger i teknisk framkant lider de likt konkurrerande 5G-modem av att det är första generationens teknik, men med 5G-modemet X60 möjliggör Qualcomm bättre utnyttjande av både befintliga och framtida nätverk.

Qualcomm_X60_aggregering2.jpg
Qualcomm_X60_flex.jpg

Den viktigaste förbättringen i X60 är att modemet bestyckas med möjligheten att arbeta över olika frekvensband samtidigt, så kallad carrier aggregation. Det innebär att en telefon med X60-modemet kan utnyttja frekvensutrymme från olika frekvensband för ökad bandbredd, vilket kommer till nytta om bandbredden i de individuella frekvensbanden är låg.

X60 stöder även carrier aggregation mellan de låga frekvensbanden (Sub-6 GHz) och de högre banden (millimetervågor, mmWave). Detta ska enligt Qualcomm ge modemet en högsta teoretisk nedladdning om 7,5 Gbps över mmWave och 5 Gbps över Sub-6 GHz. Stöd för de olika frekvensbanden fås genom olika moduler, där mmWave-modulen QTM535 minskat i storlek jämfört med föregångaren.

Qualcomm_5G_specs.jpg
Qualcomm_5G.jpg
Qualcomm_X60_5nm.jpg

QTM535 stöder frekvensbanden 26 GHz, 28 GHz och 39 GHz, vilka är aktuella att användas för 5G i framtiden. I den svenska 5G-auktionen som går av stapeln i höst fattas beslut om frekvensutrymme i Sub-6 GHz, och i SweClockers samtal med svenska mobiloperatörer ligger tilldelning av frekvensutrymme för millimetervågor 2–3 år bort.

Trots ett mer avancerat modem förbättras energieffektiviteten och kretsens storlek genom att Qualcomm utnyttjar 5-nanometersteknik från Samsung och TSMC. Då de båda bolagens 5nm-tekniker inte väntas nå volymproduktion förrän senare under år 2020 är 5G-telefoner med Qualcomm X60 sannolikt inte att vänta förrän första halvan av år 2021 som tidigast.

Läs mer om 5G: