Vikbara telefoner är på modet och under 2020 har både Motorola och Samsung släppt varianter som fälls på vertikalen, i motsats till surfplatte-stora Galaxy Fold från fjolåret. En böjbar skärm kommer med kompromisser och frånvaron av reptåligt skärmglas är en sådan detalj.

Vid avtäckandet av färska Galaxy Z Flip talade Samsung om att de gjort det omöjliga och bestyckat den vikbara telefonen med glasprydd skärm. Nyligen satte Youtube-kanalen Jerryrigeverything reptåligheten på prov och visade att skärmen kan skadas av fingernaglar eller andra mjuka material.

Z Flip skärmglas finns.png

Nu följer samma kanal upp hållbarhetstestet med en fullständig demontering av mobiltelefonen. I videon konstateras att Samsung faktiskt talar sanning om den glasbestyckade skärmen, som vilar ovanpå OLED-panelen. Det lager som exponeras mot användaren är dock av plastliknande karaktär och alltså vad som skadas av naglar och plastföremål.

Z Flip skärmen dör.png

Det rör sig dock inte om ett skärmskydd. Lagret är nämligen en nödvändig komponent och avlägsnande av detta resulterar i en säker skärmdöd. Samma situation visade sig även för Galaxy Fold, där användare misstog delen för just ett skärmskydd inför telefonens revision. Understrykas bör dock att båda telefonerna har en kant runt skärmen, som gör det svårt att av misstag dra loss komponenten.

I videon syns därutöver en anatomisk genomgång av Galaxy Z Flip, som exponerar placering av kretskort, det tudelade batteriet och inte minst gångjärnet. Sistnämnda har fått en uppdaterad konstruktion för att telefonens övre halva ska kunna placeras i flera lägen, men också för att stänga partiklar ute i högre utsträckning.

Z Flip borstar.png
Z Flip gångjärn.png
Z Flip layout.png

Hållbarhetstestet visar att tilläggen för partikelresistans verkar fungera och när gångjärnet öppnas upp syns minimala borstar, en detalj som Samsung lyfte vid presentationen av Galaxy Z Flip. Zack "Jerryrigeverything" Nelson summerar genomgången med att konstatera att Samsungs nytillskott är den mest hållbara vikbara telefonen på marknaden.

Läs mer om vikbara enheter: