Medan många entusiaster väljer att lägga en rejäl slant på sina processorkylare, där tornvarianter i 1 000 kronors-klassen inte är någon ovanlighet, finns det dock fortfarande ett stort intresse för mer prisvärda alternativ. En aktör som gjort sig populära för sina mer prispressade lösningar är schweiziska Arctic, vars Freezer-serie av kylare ofta återfinns i mer budgetorienterade byggen.

freezer_7_x_g00_1.jpg
freezer_7_x_g01_1.jpg
freezer_7_x_g02_1.jpg
freezer_7_x_g03_1.jpg
freezer_7_x_g04_1.jpg

Nu lanserar Arctic en ny processorkylare i instegsklassen i form av Freezer 7 X. Modellen är en uppföljare till företagets Freezer 7 Pro och kommer med ett flertal förbättringar. Bland annat rör sig sig om en ny kylflänskonstruktion av aluminium med totalt 44 fenor, där värmen transporteras till denna med hjälp av två värmeledningsrör i direktkontakt med värmespridaren på processorn.

Vidare är kylaren bestyckad med en ny 92 mm-fläkt som delar uppbyggnad med företagets P-serie. Denna är utrustad med vätskelager och kan via PWM-styrning reglera sitt varvtal mellan 300 och 2 000 RPM. Den nya kylflänsen ihop med färska fläkten ska enligt uppgift ge Freezer 7 X upp emot 10 procent bättre kylförmåga än sin föregångare och därtill vid en lägre ljudnivå.

Freezer 7 X är kompatibel med Intels socklar LGA 115x samt kommande LGA 1200 och AMD:s varianter AM4 och AM3. Priset är satt till 19,99 USD eller motsvarande 249 kronor inklusive moms.