I kölvattnet av inställda Mobile World Congress presenterar Sony uppföljaren till nuvarande flaggskeppsmobilen Xperia 1. Den nya upplagan utrustas precis som föregångaren med en 6,5-tumsskärm i förhållandet 21:9. OLED-panelen bestyckas med både HDR-stöd och 4k-upplösning, men följer inte rådande trender då bilduppdateringen stannar vid 60 Hz.

Huvudfokus för den nya telefonen ligger på kamerorna, vilka består av tre linser med brännvidd på 16, 24 och 70 mm motsvarande normalobjektiv samt vidvinkel- och teleobjektiv tillsammans med en sensor för djupmätning och autofokus. Till skillnad från konkurrenterna siktar Sony inte på högupplösta kamerasensorer utan håller sig till 12 megapixlar per kamera.

Fokus hamnar här istället på snabbare bildbehandling, med upp till 20 bilder per sekund och autofokus i hela 60 gånger per sekund. Den nya mobilen levereras även med en ny kameraapplikation riktad till proffsfotografer, med samma upplägg som i Sonys systemkameror i Alfa-serien.

Mjukvaran ger användare möjligheten att anpassa inställningar som slutartider, ISO-tal men även en funktion för att använda ögonen på personen man fotar som hållpunkt för kamerans autofokus, även vid scener med mycket rörelse. I enlighet med rådande trender utrustas mobilen även med stöd för 5G, trådlös laddning och IP-klassificering enligt IP65/68. Dessa märkningar innebär att telefonen är dammtät, tål att spolas med och sänkas ned i vatten ned till en meters djup.

Xperia 1 II Black_3.5mm_jack.jpg

Något som däremot får ses som ett trendbrott är att Sony försett mobilen med en helt vanlig 3,5-millimeters hörlursutgång, vilket innebär att användare inte tvingas använda trådlösa hörlurar eller sådana anslutna via adapter för USB Type-C. Något företaget påtalar att användarna saknat och alltså en funktion de valt att ta tillbaka utifrån allmän efterfrågan.

Sony Xperia 1 Mark II drivs av Qualcomms senaste systemkrets Snapdragon 865 och utrustas med 8 GB primärminne samt 256 GB lagringsutrymme. Telefonen får ett batteri på 4 000 milliamperetimmar som stödjer trådlös laddning. De två framåtriktade högtalarna stöder Dolby Atmos-ljud.

Sony har satt ett rekommenderat pris på 1 199 EUR och lanseringsdatumet för produkten är juni 2020. Även mellanklassmodellen Xperia 10 lanseras i en uppgraderad modell vid namn Mark II. Denna får en lägre prislapp på 369 EUR, motsvarande cirka 3 900 kronor, med lansering redan i slutet på april.

Känns Sonys nutida satsningar med Xperia-familjen vettiga för dig eller är företagets mobiler inte aktuella vid köp av ny telefon? Diskutera i kommentarerna!