Zalman var i början av 2000-talet ett varumärke vars produkter återfanns i snart sagt varje entusiastdator. Med sina för tiden gigantiska processorkylare, passiva lösningar för styrkretsar och grafikkortskylare med värmeledningsrör, var företaget minst sagt före sin tid. Mot slutet av decenniet var företaget däremot på dekis, och under 2014 blev dess moderbolag Moneual indraget i en jättelik bedrägerihärva som såg ut att vara slutet av en era.

Företaget lever dock vidare, och lanserade så sent som den 18 februari sin första kylare på många år – den av SweClockers testade CNPS20X. Som ytterligare ett steg i företagets återtåg på kylarmarknaden lanseras nu inte mindre än fyra produkter – en kylare vid namn CNPS16X och tre olika kylpastor i serien Super Thermal Compound (STC).

CNPS16X-blk.jpg
CNPS16X-wht.jpg
CNPS16X.jpg
CNPS16X-wht2.jpg
zm-stc8.jpg

Zalman CNPS16X kan beskrivas som en nedskalad version av CNPS20X, fast med fyra värmeledningsrör, dubbla PWM-styrda 120 mm-fläktar samt RGB-belysning. Värmeledningsrören i fråga är 6 mm tjocka och har direktkontakt med processorn i basen. Nykomlingen delar även det vågformade utförandet på kylfenorna, men fenorna är till skillnad från CNPS20X enbart i aluminium. Ljudnivån anges till 25-29 dBA och CNPS16X lanseras i två färger, vit och svart.

Kylpastorna å sin sida går under namnen Zalman STC-7, STC-8 och STC-9, där slutsiffran är den ungefärliga värmeledningsförmågan mätt i watt per meter-Kelvin (W/mK). Samtliga kylpastor i STC-serien är silikonbaserade, med varierande nivåer av tillsatser i form av aluminiumpartiklar, aluminiumoxid och zinkoxid. Kylpastorna STC-7 och STC-9 levereras i tuber om 4 gram var, medan STC-8 förpackas i tuber om 1,5 gram.

Rekommenderat pris av Zalman för kylaren CNPS16X är 59,90 EUR, motsvarande cirka 650 kronor. Kylpastorna är tänkta att kosta mellan 6,90 och 9,90 EUR i butik, motsvarande cirka 75 till 110 kronor.