Att AOC storsatsat i gamingsegmentet har nog gått få obemärkt förbi, och en del av denna satsning är företagets bildskärmar under varumärket Agon. Dess produkter syns inte sällan i testlabbet eller framförallt hos SweClockers testpiloter, där de ofta kombinerar intressanta spelfunktioner såsom höga uppdateringsfrekvenser med relativt beskedliga prislappar.

Nu släpper företaget skärmen Agon AG273QZ – en 27 tum stor skapelse, vars paradnummer är en TN-panel med upplösningen 2 560 × 1 440 (QHD) som drivs i hela 240 Hz. Responstiden anges till extremt låga 0,5 millisekunder, Moving Picture Response Time (MPRT), ett mått som beaktar reaktivitet i bildövergångar snarare än faktiska pixelcykler. Traditionella siffror gällande responstid, såsom grå-till-grå, anges inte.

AG273QZ front
AG27QZ back
AG27QZ top

Aktiv synkronisering av bild stöds i form av AMD Freesync Premium Pro i spannet 48 till 240 Hz över DisplayPort. Vidare menar AOC att just Premium Pro-graden ska ses som en garant för att tonmappning av HDR-signaler sker fortast möjligt. Low Framerate Compensation (LFC) stöds också, vilket praktiskt taget sänker den nedre gränsen i vilken den adaptiva synkroniseringen fungerar.

Hardcore gamers won’t need to decide between speed and image quality anymore. – AOC, om TN-skärmen AG273QZ

Något överraskande, med tanke på nyttjandet av en 8-bitars TN-panel, är skärmens färgåtergivningskapacitet och VESA DisplayHDR 400-certifiering. AOC anger att skärmen klarar av 126,4 procent av färgrymden sRGB och 93,7 procent av Adobe RGB, samtidigt som maximal ljusstyrka uppgår till 400 cd/m² i kortare pulser. Den största nackdelen till följd av användningen av en TN-panel blir istället betraktningsvinklarna – 170° horisontellt och 160° vertikalt specificeras.

Agon AG273QZ förses även med en skärmfot som inte bara tillåter justering i tre ledder, utan även agerar bärhandtag, "för turneringar och LAN-partyn" som AOC uttrycker det. Därtill huserar baksidan en ring med RGB-belysning, samtidigt som mjukvarusidan inkluderar bland annat flertalet olika färgprofiler med spelfokus samt ett uppdaterat menysystem. Sist men inte minst utrustas skärmen med inte mindre än två utfällbara hörlursställ.

AOC Agon AG273QZ är tillgänglig att beställa redan nu till ett rekommenderat pris av 659 GBP eller cirka 8 500 kronor.