Blizzard avtäckte till slut den efterlängtade fjärde delen i Diablo-serien under Blizzcon 2019. I enlighet med spekulationer inför avtäckandet fokuserar Diablo IV på en mörkare och mer dyster spelvärld än den mer färgglada inramningen i Diablo III. Spelvärlden blir också större och delas in i distinkta regioner där spelare kan mötas och bege sig ut på äventyr tillsammans.

D4-1.jpg

I demonstrationen under Blizzcon 2019 var gränssnittet placerat till vänster.

D4-2.jpg

Baserat på återkoppling flyttades gränssnittet tillbaka till skärmens nedre mittendel.

I samband med avtäckandet var utvecklarna hos Blizzard öppna med att spelets lansering är långt bort, men att företaget ska dela med sig om hur utvecklingen fortskrider under tiden. Tidigare har spelets karaktärsklasser visats upp i så kallad gameplay-video. Nu publicerar utvecklarna ett blogginlägg som beskriver bland annat hur gränssnittet förbättrats baserat på reaktioner från spelets avtäckande.

Ett flertal av ändringarna som gjorts sedan spelet presenterades handlar om förbättringar av gränssnittet baserat på spelares återkoppling. En förändring gäller var spelets gränssnitt (eng. HUD) placeras. I den demoversion som visades under Blizzcon 2019 placerades gränssnittet i skärmens vänstra del, men efter återkoppling från spelare har denna flyttats tillbaks till skärmens nedre mittdel.

D4-3.jpg

Spel i co-op låter nu två spelare dela på skärmen för bland annat menyer.

D4-8.jpg

Hantering av föremål har strömlinjeformats och ikonerna har gjorts tydligare.

En del av gränssnittet som uppgraderats gäller spel tillsammans med andra spelare på samma skärm, så kallad couch co-op. I föregångaren Diablo III kunde endast en spelare ha menyer öppna på skärmen samtidigt, men i Diablo IV kan två spelare öppna egna menyer som upptar ena halvan av skärmen vardera.

En annan del av gränssnittet som justerats är systemet för hantering av föremål (eng. inventory). Den stora förändringen har här skett i det att olika föremål inte längre har olika storlekar i förrådet. I rutnätet av platser fyller alla föremål en ruta, och ikonerna har tagit an ett mer realistiskt 3D-utseende än det mer stiliserande utseende som använts tidigare.

Blizzard passar också på att berätta om de familjer av monster som befolkar spelvärlden. I Diablo IV kategoriseras fiender i olika typer av familjer, där en monsterfamilj representeras av de brutala kannibalerna. Varje familj har unika egenskaper, och familjen är i sig indelad i olika typer. Det kan handla om monster med fallenhet för närstrid, långdistansattacker, monster som attackerar i stora grupper, med mera.

I samband med presentationen av Diablo IV meddelade Blizzard att spelets lansering är långt bort. Enligt egen utsago lanseras inte spelet ens "Blizzard-snart", vilket syftar till företagets benägenhet att låta finjusteringar medföra lång utvecklingstid.

Läs mer om Diablo IV: