Version 2.7 av Google Stadia har nu letat sig ut på Play Store. I och med det gjorde sajten 9to5Google en djupdykning i programmets kod för att leta efter ledtrådar till kommande funktioner. Trots att uppdateringen ytligt endast innebär förbättringar av utseendet finns det mycket nytt att rapportera.

Text on the button that allows the user to skip code redemption and continue on with the account creation flow.

Continue without a code

Idag är Google Stadia endast tillgängligt för användare som antingen betalat för Stadia Founder's Edition, Premiere Edition eller blivit inbjudna med ett så kallat Buddy Pass. I koden till senaste uppdateringen finns det dock information om ett ytterligare alternativ för medlemskap.

Vid registrering av ett gratiskonto tyder koden på att det kommer finnas en möjlighet att ta del av "1 month Stadia Pro free trial", ett sätt att låta användare testa tjänsten innan de bestämmer sig för att teckna en prenumeration. Annars är det medlemskapet Stadia Base som gäller, en gratisversion som bygger på att användarna betalar för samtliga titlar och avnjuter dessa i lägre upplösning.

In order to provide the best game quality for everyone, we limit the number of accounts on Stadia. We’ve hit that limit, but we’re working hard to build additional room in the Stadia cloud so more people can enjoy the same high-quality game performance. Please check back in the future for new player availability.

Att öppna upp Stadia Base för allmänheten kommer med stor sannolikhet innebära ett ökat tryck på servrarna. Det är något företaget ser ut att lösa genom att begränsa antalet konton som kan skapas per region. Det framgår inte några närmare detaljer om gränsen, men betalande användare drabbas alltså inte av denna.

En annan funktion som bekräftats i uppdateringen är att kunna dela spel med familjemedlemmar, i likhet med exempelvis Steam. Precis som hos Steam kommer endast en familjemedlem i taget kunna spela spelet enligt felmeddelanden från i koden.

En av de tjänster som utlovades redan vid förra årets GDC-mässa, men inte synts till hittills, är liveströmning till Youtube. Nu har text lagts in för knappar och meddelanden relaterade till detta, såväl som olika inställningar för att till exempel se antalet tittare under sändningen.

StadiaCrowdChoice.png

Att utan extra hårdvara eller mjukvara kunna strömma sin spelsession till Youtube blir ett stort steg från dagens lite klurigare vägar, som varit en tröskel för många spelare. Det är en av de mer omtalade funktionerna som presenterats i och med Stadia, speciellt med tanke på integrationen Google tidigare lyft. Ett exempel på hur Youtube som plattform kan innebära nya sätt att strömma på är Crowd Choice, där spelaren kan låta chatten vara med och påverka i realtid.

Värt att understryka är att koden i sig inte betyder att funktionerna är i närheten av att lanseras för användare, men ledtrådarna bekräftar att företaget jobbar på det. Tills dess kan betalande användare ta del av den uppdaterade versionen som rullas ut till Google Play Store

Läs mer om strömmande speltjänster: