Historien om Sonys intåg på konsolmarknaden är fylld dramatiska händelser. Företagets havererade samarbete med vad som skulle bli konkurrenten Nintendo ledde till att företaget gav sig in på marknaden med den egna konsolen Playstation. Med för sin tid imponerande 3D-grafik och tilltalande prislapp blev Sonys första försök en rungande framgång.

Denna framgång skulle dock kastas i skuggan av uppföljaren Playstation 2 som lanserades i Japan den 4 mars år 2000. Sony-ingenjören Ken Kutaragi hade storslagna ambitioner för den nya konsolen, som bestyckades med en mycket exotisk hårdvarukonfiguration. Detta skapade inledningsvis huvudbry för utvecklare som kämpade med att utnyttja den säregna konfigurationen, vilken med tiden skulle bli konsolens stora styrka.

PS2_EmotionEngine.jpg

Emotion Engine och Graphics Synthesizer gjorde inledningsvis spelutveckling till ett huvudbry för utvecklare.

Hjärtat i Playstation 2 är en MIPS III-baserad processor i RISC-familjen med klockfrekvensen 294,912 MHz. Tillverkningstekniken var för sin tid moderna 250 nanometer. Det exotiska i konfigurationen representeras av de två vektorprocessorer som sällskapade huvudprocessorn.

De två 32-bitars SIMD-processorerna ansvarade bland annat för flyttalsberäkningar och beräkningar av geometri, fysik och mycket annat. Emotion Engine-processorn sällskapades dessutom av en MIPS R3000A-processor, densamma som användes i den första Playstation-konsolen, vilket gjorde Playstation 2 bakåtkompatibel med sin föregångare.

Grafikberäkningar hanterades av den lika målande namngivna kretsen Graphics Synthesizer. Denna parallella renderingsprocessor skröt med klockfrekvensen 147,456 MHz och bestyckades med 4 MB inbäddat grafikminne (EDRAM). Grafikkretsen kan dock nyttja systemet primärminne på 32 MB vid behov.

Primärminnet i fråga representerades av Rambus-minne av ovan nämna minnesstorlek på 32 MB. Med minnesfrekvens på 400 MHz över dubbla minneskanaler nådde systemet minnesbandbredd på 3,2 GB/s. Över konsolens livstid kom utvecklare att lära sig utnyttja systemets komplexa kapacitet, vilket ledde till att senare titlar vida överträffade konsolens kapacitet på pappret.

playstation2-1.jpg

Playstation 2 släpptes i flera reviderade modeller under årens lopp.

Råprestanda var dock inte det enda som gjorde Playstation 2 till en fenomenal framgång för Sony. Beslutet att inkludera en DVD-spelare i konsolen innebär en rejäl prislapp vid introduktionen, men gjorde också Playstation 2 till ett utmärkt val för den som var intresserad av både spel och film.

Efter många års trogen tjänst upphörde produktionen av Playstation 2 i december 2012. Konsolen hade då sålt över 158 miljoner exemplar, vilket med god marginal gör den till konsolvärldens största framgång genom tiderna.

Grattis till 20 år Playstation 2! Har du några goda minnen från åren med konsolen innan modernare system tog över dess plats i tv-bänken?