När Valve släppte FPS-spelet Half-Life år 1998 slog det ned som en bomb i spelvärlden. Spelet lyckades kombinera intressant berättande med regisserade scener och för sin tid imponerande animationer och fysik. Även mästerverk åldras och en grupp vid namn Crowbar Collective bestämde sig under år 2006 för att återskapa originalupplevelsen i ett snyggare och modernare paket.

BlackMesa_1.jpg
BlackMesa_2.jpg
BlackMesa_3.jpg
BlackMesa_4.jpg
BlackMesa_5.jpg
BlackMesa_6.jpg
BlackMesa_7.jpg

Bild från den omarbetade versionen av den omarbetade Xen-sektionen.

Detta gjordes i form av modifikationen Black Mesa, namngiven efter den forskningsanläggning spelaren utforskar i rollen som seriens ikoniska huvudkaraktär Gordon Freeman. Spelet är ett komplett återskapande av originalupplevelsen med Valves Source-motor, som gjorde premiär med Counter-Strike: Source år 2004.

Under de 14 år som passerat sedan Black Mesa avtäcktes har projektet genomgått ett antal förändringar. Utöver teknikskiften har även nytt innehåll lagts till, inom såväl dialog som spelets handling. Originalspelets kritiserade avslutande del, Xen, är rejält omarbetad och var därför den sista komponenten att inkluderas i Black Mesa under betaperioden.

Black Mesa 1.0 släpps någon gång under dagen. Priset i Steam-butiken hamnar på 17,99 EUR, motsvarande cirka 190 kronor. Spelet kan köras fristående och kräver inte att spelaren äger en kopia av Half-Life.

Har du köpt och spelat Black Mesa under betaperioden, eller har du väntat på den skarpa lanseringen? Dela med dig i kommentarerna!