När Google lanserade den strömmande speltjänsten Stadia föranleddes lanseringen av en diger mängd utlovade funktioner. Några funktioner fanns endast på plats för den som använder mediaenheten Chromecast Ultra, vilket bland annat innefattade stöd för 4K UHD-upplöst videoström.

Under månaderna som följt lanseringen har Google undan för undan adderat funktioner som utlovats till lanseringen, och den senaste i raden är att spelare nu även kan avnjuta 4K-upplöst videoström i webbläsaren. Upptäckten görs av 9to5mac som tillsammans med andra användare noterat att en 4K-ikon dykt upp i menyn för nätverksanslutning.

Stadia_4Ksoon.jpg

4K-ikonen för Stadia i webbläsaren dyker upp i menyn för nätverksstatus när stödet blir tillgängligt.

Användare når menyn för nätverksanslutning genom att trycka på Stadia-knappen på den officiella handkontrollern, eller tangentbordsgenvägen Shift+Tab. Genom att klicka på alternativet Connection visas nätverksanslutningens styrka, och det är alltså här 4K-ikonen visas i de regioner där stödet rullats ut.

Stadia_4Kstatusjmf.jpg

Enligt Googles officiella uppgifter krävs anslutningskvaliteten "Excellent" för att kunna avnjuta Stadia i 4K-upplösning, men enligt 9to5mac är detta möjligt även vid nätverksstatus "Good" och "OK". Sett till bandbredd krävs 35 Mbit/s som miniminivå för en god 4K-upplevelse.

Första intryck: Google Stadia – tekniskt lyckat, uselt lanserat

Det handlar alltså inte om en utrullning av 4K-stöd för webbläsaren på bred front. I skrivande stund ser stödet inte ut att vara på plats för svenska Stadia-användare, men det bör vara på ingång i en inte allt för avlägsen framtid.

Inväntar du möjligheten att spela Stadia i 4K, eller erbjuder tjänsten fortfarande inte tillräckligt för att du ska hoppa på tåget?