Att grafikkort bestyckas med aktiv kylning är idag snarare regel än undantag och TDP-värden en bra bit över 100 watt syns i de högre prestandasegmenten från både AMD och Nvidia. När det kommer till luftkylare för grafikkort finns två huvudsakliga modeller, där den öppna typen är vanligare och innebär att en eller flera axialfläktar är monterade ovanpå en kylfläns.

Den andra varianten kallas blower-kylare och har istället en ensam radialfläkt, som för luft genom en kylfläns för att sedan dumpa värmen utanför chassit. Med en öppen variant svarar istället chassifläktarna för värmetransporten. Kylartypen är ofta förknippad med bättre prestanda och lägre ljudnivå, men trots fördelarna har både AMD och Nvidia har en lång tradition av referenskylare av förstnämnda sort.

DSC08600.jpg

Nvidia kör dubbla fläktar sedan hösten 2018.

Tillsammans med Geforce RTX 2000-familjen övergick Nvidia dock till öppen kylarlösning med dubbla fläktar, något som även AMD doppade tårna i med strömtörstiga Radeon VII. Lanseringen av 2019 års Navi-familj markerade istället blower-kylarens återkomst, men på forumet Reddit intygar nu företaget att det blir ändring på kylarfronten med nästa generations spelkort.

AMD open gpu cooler.JPG

I en presentationsbild från AMD:s finansfokuserade Financial Analyst Day visades nämligen en presentationsbild med ett grafikkort märkt "AMD" och utan den traditionella kylaren, vilket skapade spekulationer på Reddit. Rykteskarusellen kontrades snabbt av AMD:s Scott Herkelman, som skriver att spelinriktade grafikkort får uppdaterad referenskylare i och med RDNA 2-arkitekturen.

Our AIBs may choose to do a “blower” design on any of the next gen GPUs, however, the majority of feedback we received from the community at the launch of 5700 XT on AMD reference designs has guided us towards dual/tri-axial designs. I’m excited for you all to see them when the time is right!

Den bakomliggande anledningen till bytet är enligt Herkelman responsen kring Navi-kylarna, men företagets partner får släppa varianter med valfri typ. I SweClockers test av Radeon RX 5700 och XT-syskonet visar duon på både höga ljudnivåer och temperaturer i referensutförande. Värt att understryka är att Radeon VII med tre fläktar ligger ändå högre, men detta med betydligt högre strömförbrukning.

Avslutningsvis är Scott Herkelman tydlig med att han inte kan delge ny information, men upprepar att RDNA 2 med kodnamnet "Navi 2X" debuterar någon gång under 2020. Ställt mot RDNA och Navi-familjen stavas de primära nyheterna stöd för ray tracing, Variable Rate Shading (VRS) och 50 procent bättre prestanda per watt – tillsammans med färsk kylarlösning.

Tycker du att det är ett klokt drag att överge den gamla kylartypen, eller anser du att blower-kylarna har en viktig plats på marknaden? Berätta i kommentarstråden!