Under sommaren 2020 återvänder Intel till marknaden för dedikerade grafikkort med familjen Xe. Långt innan lansering, så tidigt som i december 2019, spåddes dock barnsjukdomar i form av undermålig effektivitet, sannolikt till följd av att Xe blir en av de första produkterna att tillverkas på företagets problemfyllda tillverkningsteknik 10 nanometer.

Intel har sedermera visat planer på nästa generations Xe på 7 nanometer, kodnamn Ponte Vecchio, som väntas släppas i begränsad upplaga mot slutet av år 2021. Transistortätheten i tillverkningstekniken väntas motsvara kommande 5 nanometer från TSMC och Samsung.

I och med den gravt försenade övergången till den nya tillverkningstekniken har Intel skapat sig ett kapacitetsproblem, varför företaget nu enligt en mindre taiwanesisk tidskrift ryktas diskutera tillverkning av Xe på färska 6 nanometer och framtida 3 nanometer hos TSMC.

Intel 10nm.jpg

10 nanometer "överträffar förväntningarna", medan Ponte Vecchio på 7 nanometer ser dagens ljus under 2021.

Rapporten målar upp ett scenario där första generationens Xe på 10 nanometer bereder väg för TSMC-tillverkade Xe-kretsar på 6 nanometer tidigt år 2021, för en övergång till 3 nanometer året därpå. Detta skulle frigöra välbehövlig kapacitet hos Intel på 10 nanometer, vilken istället kan nyttjas för mer komplex CPU-tillverkning. Första generationens Xe-kretsar på 10 nanometer skulle således inte bli en volymprodukt, trots rapporter om framgångar på den problemfyllda tekniken.

Värt att nämna är att TSMC:s tillverkningsteknik på 6 nanometer ska liknas vid Intels "10nm+", vilka bland andra CPU-familjerna Tiger Lake och Alder Lake baseras på. Dessa familjer beräknas se dagens ljus år 2021, vilket gör att ryktena om Xe-tillverkning hos TSMC bottnar i att Intel skulle föredra att fokusera på CPU-tillverkning för att möta efterfrågan.

Oavsett tillverkningsort för grafikkretsar i familjen Xe är Intel självsäkra i det långa loppet – så sent som 4 mars uttalades en ambition om att återta ledningen med 5 nanometer, dock tidigast år 2023.