För två år sedan introducerade TSMC tillverkningstekniken 7 nanometer, som först lade grund för mobila systemkretsar och senare kom att användas även för högpresterande lösningar såsom AMD:s processorer och grafikkort. Lagom till nästa generations smarta telefoner tar TSMC inom kort nästa stora teknikkliv.

Den taiwanesiska branschtidningen Digitimes rapporterar att TSMC kickar igång storskalig produktion på 5 nanometer i april månad. Enligt tidigare uppgifter ska TSMC:s 7-nanometersteknik vara fullbokad och enligt rapporten ska detsamma redan vara fallet för den nya tillverkningstekniken.

Likt tidigare stora teknikskiften är det tal om en dubblering i transistortäthet, eller i det här fallet omkring 90 procent jämfört med 7 nanometer. Därtill ska den nya tekniken erbjuda runt 15 procent högre prestanda (klockfrekvens) vid samma strömförbrukning, alternativt 30 procent lägre strömförbrukning med bibehållen prestanda.

wikichip_tsmc_logic_node_q2_2019.jpg

Den nya 5-nanometerstekniken väntas släppas i flera olika varianter framöver. Tekniken som har kodnamn N5 ska få en förfining kallad N5P, som ska erbjuda 7 procent högre prestanda alternativt 15 procent lägre strömförbrukning. TSMC:s N5P är planerad till år 2021 och väntas bli den teknik som används för högpresterande kretsar, däribland för AMD:s arkitektur Zen 4.

Rapporten går inte in på vilka klienter som blir först ut på 5 nanometer och knipit åt sig all tillgänglig kapacitet. Högst sannolikt är att en av dessa är Apple, som spås nyttja tekniken för systemkretsen A14 i nya Iphone som släpps i september. En annan trolig kandidat är den kinesiska telefonjätten Huawei.

Mer läsning om 5 nanometer från TSMC: