Huaweis satsning på vikbara telefoner började med Mate X, en 8-tumstelefon där skärmen viks på utsidan. Det var också en telefon som mötte dubbla utmaningar, dels i farhågor runt vikbara telefoners kvalitet och dels Huaweis bekymmer med Googles mjukvara och tjänster för Android.

MateXs_sida_vinklad.jpg
MateXs_sida.jpg
MateXs_baksida_vinkel.jpg
MateXs_baksida_vert.jpg
MateXs_baksida_horisontellt2.jpg

Resultatet av detta blev att Mate X inte lanserades utanför hemlandet Kina, något det blir ändring på med uppföljaren Mate Xs. OLED-skärmen mäter fortfarande in på 8 tum med upplösningen 2 480 × 1 148 pixlar. När skärmen viks bakåt mäter främre halvan in på 6,6 tum medan den bakre når något mindre 6,38 tum.

Det vikbara materialet som skyddar skärmen kallas polyimid, en typ av förstärkt plast där två lager limmats samman. Lösningen för gångjärnet kallar Huawei för Falcon-wing, där mer än 100 delar tillsammans ska säkerställa en bra balans mellan hållbarhet och smidigt handhavande.

Systemkretsen representeras likt fjolårets Mate 30-telefoner av Huaweis egen Kirin 990. Denna tillverkas på TSMC:s 7-nanometersteknik och integrerar ett 5G-modem direkt på kretsen, till skillnad från tidigare generationers systemkretsar som parades ihop med separata Balong 5000.

MateXs_selfie.jpg
MateXs_selfie2.jpg

Sett till kameralösning saknar Mate Xs helt en främre kamera. Istället används de fyra bakre kamerorna till all form av fotografi. Huvudkameran på 40 megapixlar sällskapas av en ultravidvinkelkamera på 16 megapixlar och en telefotokamera på 8 megapixlar. Dessa ackompanjeras dessutom av en djupavläsande kamera.

Kamerasystemet kombinerar optisk bildstabilisering (OIS) med digital AI-styrd stabilisering, något som även används vid telefonens hybridzoom som når 30 gånger förstoring. Unikt för Mate Xs är också att den bakre skärmhalvan kan visa vad kameran fångar vid selfiefotografi, och därmed förvarna motiven om eventuella oönskade egenskaper i bilden.

MateXs_mjukvara.jpg

På grund av den rådande politiska situationen mellan USA och Huawei har Mate Xs inte tillgång till Googles applikationer och tjänster. Istället används företagets egen applikationsbutik App Gallery, där Huawei påpekar att lokalt kritiska applikationer som Bank ID numera finns på plats, och företaget jobbar på att få över annan kritisk mjukvara som Swish.

Huawei Mate Xs kan förbokas nu och leveranser väntas ske under april månad 2020. Telefonen säljs exklusivt hos mobiloperatören Tre och affärskedjan Elgiganten till ett pris om 25 990 kronor inklusive moms.

Läs mer om Huaweis mobila produkter: